Komentarze do posta "Slackware 15.0 Recenzja - System dla wymiataczy czy leniuchów?".
Link do posta na blogu: https://piteusz.ovh/blog_post.php?mlem=0027
Slackware 15.0 Recenzja - System dla wymiataczy czy leniuchów? - Komentarze
Re: Slackware 15.0 Recenzja - System dla wymiataczy czy leniuchów? - Komentarze
Świetny artykuł.
"Piętnastka" Slackware była przeze mnie długo wyczekiwana, zwykle po prostu instalowałem Salix OS, gdyż ta dystrybucja jest po prostu Slackwarem bez Slack. Prostsza dla początkujących i zawiera wiele uproszczeń robiący surowy Slackware łatwiejszym do zgryzienia.
Z pewnością zainstaluje Slackware 15 na kolejnym moim urządzeniu.
"Piętnastka" Slackware była przeze mnie długo wyczekiwana, zwykle po prostu instalowałem Salix OS, gdyż ta dystrybucja jest po prostu Slackwarem bez Slack. Prostsza dla początkujących i zawiera wiele uproszczeń robiący surowy Slackware łatwiejszym do zgryzienia.
Z pewnością zainstaluje Slackware 15 na kolejnym moim urządzeniu.
- starcraft2fan
zainstalowałem slackware i od razu urosła mi broda jak u ryszarda stalmana :^)
Bawiłem się Slackwarem już wcześniej, jednak ograniczało się to do: instalacji wszystkich pakietów podczas instalacji i ręcznego kompilowania programów że Slackbuild (instalowałem nawet ręcznie VLC że slackbuild' ów. Byłem niezłym masochistą :? )
Natchniony piteuszowym filmem o Slackwarze 15 postanowiłem przysiąść do niego na poważnie. Stwierdziłem, że warto by było poodznaczać pakiety których nie potrzebuje. I cyk, komenda startx wywala błędy z xorg'iem.
No to okej. Jestem lamerem. Zainstalowałem system instalując wszystkie pakiety. Stwierdzam, że fajnie było by doinstalować sterowniki od nvidii (używam Della Latitude E 6400 jako królika doświadczalnego). O zgrozo poszło bez problemów, ale szybko dostrzegłem glitches graficzne w środowisku KDE. Postanowiłem powrócić do otwarto-źródłowego sterownika. Niestety xorg się wysypał :D
Kończąc narzekanie uważam jest to interesujący system. Po tym jak udało się skonfigurować sklackpkg+ oraz sbopkg jest nawet całkiem spoko. Mimo to nie zabardzo wyobrażam sobie, by używać tą dystrybucję jako główny OS w moim przypadku. Pewnie wynika to trochę z mojego lenistwa, ale takie instalowanie pakietów w Debianie + dodawanie repozytoriów bardziej do mnie przemawia :D
W sumie chciałbym jeszcze podrzucić kanał gościa na YouTube przy którym się dużo posiłkowalem przy Slackwarze: https://www.youtube.com/channel/UCCIHOP ... umQgyl6XBQ
Pozdrawiam cieplutko
Natchniony piteuszowym filmem o Slackwarze 15 postanowiłem przysiąść do niego na poważnie. Stwierdziłem, że warto by było poodznaczać pakiety których nie potrzebuje. I cyk, komenda startx wywala błędy z xorg'iem.
No to okej. Jestem lamerem. Zainstalowałem system instalując wszystkie pakiety. Stwierdzam, że fajnie było by doinstalować sterowniki od nvidii (używam Della Latitude E 6400 jako królika doświadczalnego). O zgrozo poszło bez problemów, ale szybko dostrzegłem glitches graficzne w środowisku KDE. Postanowiłem powrócić do otwarto-źródłowego sterownika. Niestety xorg się wysypał :D
Kończąc narzekanie uważam jest to interesujący system. Po tym jak udało się skonfigurować sklackpkg+ oraz sbopkg jest nawet całkiem spoko. Mimo to nie zabardzo wyobrażam sobie, by używać tą dystrybucję jako główny OS w moim przypadku. Pewnie wynika to trochę z mojego lenistwa, ale takie instalowanie pakietów w Debianie + dodawanie repozytoriów bardziej do mnie przemawia :D
W sumie chciałbym jeszcze podrzucić kanał gościa na YouTube przy którym się dużo posiłkowalem przy Slackwarze: https://www.youtube.com/channel/UCCIHOP ... umQgyl6XBQ
Pozdrawiam cieplutko
Chciałem tylko napisać że ten artykuł sie super czyta i zachęcił mnie do ponownego wypróbowania slackware. Wybiore sobie wersję Current i się pobawie.
Co to za DE w pierwszym screenie (ten z przeglądarką otwartą na redhacie?) Chyba sobie je zainstaluje jako środowisko graficzne :)
Co to za DE w pierwszym screenie (ten z przeglądarką otwartą na redhacie?) Chyba sobie je zainstaluje jako środowisko graficzne :)
- xp234
- Kontakt:
polprog pisze:
> Chciałem tylko napisać że ten artykuł sie super czyta i zachęcił mnie do
> ponownego wypróbowania slackware. Wybiore sobie wersję Current i się
> pobawie.
>
> Co to za DE w pierwszym screenie (ten z przeglądarką otwartą na redhacie?)
> Chyba sobie je zainstaluje jako środowisko graficzne :)
To jest FVWM95, screen pochodzi z RedHat Linuxa 5.0, dokładniej to ze strony Toastytech.
http://toastytech.com/guis/x.html
> Chciałem tylko napisać że ten artykuł sie super czyta i zachęcił mnie do
> ponownego wypróbowania slackware. Wybiore sobie wersję Current i się
> pobawie.
>
> Co to za DE w pierwszym screenie (ten z przeglądarką otwartą na redhacie?)
> Chyba sobie je zainstaluje jako środowisko graficzne :)
To jest FVWM95, screen pochodzi z RedHat Linuxa 5.0, dokładniej to ze strony Toastytech.
http://toastytech.com/guis/x.html