Witam!
No to czas na moje "złomy"
Fujitsu-Siemens SCENIC L

- SCENIC L.jpg (286.38 KiB) Przejrzano 19707 razy
Komputer przywiozłem pod koniec września 2021 roku z giełdy w Pruszczu Gdańskim, dałem za to 50zł.
W środku syf, RAM-y powkładane byle włożyć, uwalone HDD i DVD-ROM.
Procesor Pentium III 1 GHz na Socket 370, obecnie jest 384 MB SDRAM, grafika Geforce 4 MX440 128 MB, karta dźwiękowa to Sound Blaster Live! 5.1.
Nie miałem żadnych napędów na IDE, kupiłem chińskie przejściówki IDE-SATA, niestety systemy nowsze od Windows 2000 ich nie rozpoznają, łącznie z XP, wcale nie bootuje.
Dysk....był SSD 60GB i na nim Windows Me, który zmieniłem na 98SE, kilka dni temu zakupiłem kieszeń 2,5" Delock, którą widać na zdjęciu, kupiłem jeszcze po 11zł trzy dyski SATA 60GB z Allegro.
I mogę zmieniać do woli, jaki system potrzeba.
Zaraz po zakupie wywaliłem zasilacz, wstawiłem Chieftec GPS-600A, który mi się pętał w domu(trzeba było inaczej śruby wkręcić, poza tym zwykły ATX to jest).
Długo walczyłem z uruchamianiem gier DOS pod Windows 98SE na SB Live i wczoraj na jednym z dysków 60GB zainstalowałem FreeDOS, sterowniki karty i Norton Commander- wszystko śmiga, jest dźwięk w grach typu Wolfenstein 3D, DOOM, Deluxe Ski Jump.
Drugi klamot to Fujitsu-Siemens ESPRIMO P5720, kupiony za około 150zł na Allegro, procesor Core2Duo E8400, 4GB RAM(na XP widać 3GB), dwa dyski: SSD 120GB GOODRAM CL100 i stary dysk HDD 250GB.
Kupiłem do tego kartę graficzną Geforce 8400GS 512MB.
System to Windows XP SP3 VLK 32-bit, mam to do starych gierek i programów CAD typu Protel 99SE, które nie chodzą na nowych systemach.

- ESPRIMO.jpg (321.36 KiB) Przejrzano 19707 razy
Słabe retro ale......mamy pandemię.