Ostatnie retro zdobycze otrzymałem metodą odbioru elektrośmieci przez Inpost (ktoś chciał się pozbyć i wrzucił w paczke dla mnie). Poza paroma płytami od elektroniki sklepowej ELZABu (eldorado 8051) otrzymałem dwa procki oraz płytę z socket 3.
Oto jeden z procków. Kolega zidentyfkował że to jakiś wczesny Pentium 1. Ja nie wiem co siedziało w głowach marketingowców z Intela że nie zadbali o ogromny napis INTEL PENTIUM jak na późniejszych.
- pentium.jpg (507.54 KiB) Przejrzano 9583 razy
Procek miał kilka zgiętych nóżek ale je naprawiłem szybko i bez trudu.
Płyta Socket 3 jest całkiem zgrabna i późna, ma zintegrowany chipset z IO oraz 3 sloty PCI i 4 sloty ISA16. Dość typowe. Jest w dobrym stanie, widać że stała w pionie w obudowie. Poza rdzą na dwóch drabinkach (na obrazku wyżej) nie widać żadnych usterek. Jeszcze się nie zabrałem za jej testowanie i raczej nie prędko się to stanie bo mam cztery piątki na niedzielę
- socket3_486_mobosmall.jpg (815.47 KiB) Przejrzano 9583 razy
Ostatnią rzeczą z której się bardzo cieszę jest prezent od znajomego z zagranicy, a dokładnie dwa. Pierwszy to jakaś nietypowa wersja klawki IBM Model M... wyposażonej w modułowe złącze IBM i ultradługi kabel na PS/2
- modelMsmall.jpg (697.01 KiB) Przejrzano 9583 razy
- modelM_wtyczkasmall.jpg (541.33 KiB) Przejrzano 9583 razy
Natomiast drugi jest mi bardzo przydatnym debuggerem BDM. Udało mi się zabezpieczyć software do tego pudełka i pozwoli mi dobrać się do kilku rodzajów układów których nowoczesne debuggery nie obsługują, np. PowerPC albo stare ARMy. Ot, takie narzędzie z tamtej epoki (wczesne lata 2000 - w środku procesor 68k, ale z pod znaku Freescale. Czy to już retro?). Uruchomienie tego cacka to coś na co długo czekałem, ale muszę skończyć inne hakowanie zanim się za ten BDM zabiorę
- bdm2000small.jpg (939.77 KiB) Przejrzano 9583 razy