Moje wymagania:
- Maszyna musi pokrywać pewien okres historyczny w komputeryzacji (DOS, Windows pre-XP, Windows post-XP).
- Maszyna musi posiadać łatwe do zdobycia części
- Priorytet to maszynki, do których już części posiadam
Kolejnym komputerem, który wziąłem to... tutaj zaskoczenie - laptop Dell Latitude C600. Wrzuciłem do niego kartę CF z systemem oraz wrzuciłem na niego gierki. Nawet dorzuciłem mu nowe sterowniki do dźwięku, więc jest muzyka adlib w grach dosowych oraz dźwięki - jest moc! Problem polega na tym, że cokolwiek bym nie robił, system jest lekko niestabilny a sporo mniej popularnych gier jest niekompatybilnych z tym komputerem. Nawet te windowsowe powodują problemy.
Posiadam też Della Latitude 2100. Jest to netbook z Windowsem XP i jest znakomity. Służy mi jako przenośna maszynka do grania z kolegami w stare gry po LANie. Ale też pomyślałem, by zrobić na niej fajny motyw graficzny i używać jako zamiennika komputera do okresu Windows pre-XP i post-XP. Problemem jest jednak brak EAX na karcie graficznej oraz brak obsługi Glide.
Sam brak Glide to zaczynam powoli rozumieć - jego brak to jest solidarność z każdym normalnym człowiekiem w latach 90tych, który nie wydawał fortuny na komputer przez zdrowy rozsądek albo po prostu solidarność z osobami, których nie było na niego stać. Jest sporo bibliotek, które miały konkurować z Glide - np. Ati Rage, PowerVR, S3 Virge itd. Aczkolwiek z drugiej strony fakt posiadania kart 3DFX można uznać za inwestycję i powinno się je pokazywać w różnych sytuacjach jako wartość historyczną a nie jako "marzenie wow ja pierdziele jakie pięęękne". Takie odczarowywanie magii Voodoo. Nie ma czegoś takiego na YT i bym chętnie takie coś promował.
Brak EAX też mogę zrozumieć, bo to często jest mało potrzebna pierdoła. Fakt - Half Life brzmi na tym fajnie. Ale nikogo to nie obchodzi w sumie. Ale i tak moja decyzyjność jest słaba, grube rozkminy są grube, kminienie kminku, niekumanie czaczy, nieczajenie bazy i w ogóle ciężka sprawa.
Lista potencjalnych komputerów do wybrania:
1. K6-2 + Voodoo 1/2
+ Bardzo dobrze działa oprogramowanie DOSowe oraz oprogramowanie z późnych lat 90tych, posiada glide.
+ Posiadam części zamienne do tego komputera (pod warunkiem, że wrócę na Pentium MMX lub kupię AMD K6 bez 2)
- Ceny Voodoo są potworne i boję się uszkodzić V1 lub V2
- Słaba wydajność w programach i grach z późnych lat 90tych
- Płyty pod Super Socket 7 wyparowały z polskiego Allegro a na Ebayu kosztują szalone pieniądze
2. Pentium II + Voodoo 1/2 lub Ati Rage 128 Pro
+ Dużo lepsza wydajność w porównaniu do K6-2. Można podłączyć tańszą kartę, nadal będzie działać wyśmienicie
+ SBLive daje EAX, Voodoo 2 daje Glide
- Średni support oprogramowania pod DOS. Niektóre rzeczy nie działają lub też niektóre nie mają dźwięku
- Voodoo 2 jest droższe niż moja główna karta graficzna w głównym komputerze
- Braki w zasilaczach z silną linią 5V
3. (do złożenia) Pentium III + Ati Rage 128 Pro
+ Bardzo dobra wydajność w grach wczesne 90s i późne 90s
+ Te same zalety co w punkcie 2
+ Możliwość użycia nGlide
- Płyty główne pod Pentium III drożeją a mi została tylko jedna
- Dobrze by było dorzucić Voodoo 3 lub Banshee - ale oba są drastycznie drogie, dlatego brak Glide
4. (do złożenia) Athlon XP
+ Bardzo dobra wydajność w grach wczesne 90s i późne 90s
+ Możliwość instalacji Windowsa XP i nowszego oprogramowania
- Za szybkie na Voodoo 1 i 2
5. Core2Duo E6750 + Geforce 8600GT
+ Nowoczesny sprzęt pod XP i kompatybilny z EAX i grami z okresu wczesne 90te i późne 90te
+ Można używać nowoczesnych zasilaczy
+ Można wrzucić starsze Pentium 4, mniej ramu i gorszą kartę i jest automatycznie "bardziej retro"
+ Ludzie zagłosowali, że to jest najbardziej interesujący dla nich okres
- Dla mnie niestety nie jest on interesujący aż tak
- Wersja pod w98 to bardziej ciekawostka
- Za mało retro - najlepiej pasuje do oprogramowania, które mogę uruchomić na głównym komputerze
To był długi post. Jaki okres was najbardziej interesuje? Może zostać przy streamowaniu z tego Della Latitude 2100? Ten drugi komputer służyłby głównie do streamowania i nagrywania oprogramowania - czyli w zasadzie dla WAS, stąd się pytam