Przydatne programy pod win xp w 2024
Przydatne programy pod win xp w 2024
Myślę, że temat z polecanymi i użytecznymi wspieranymi/finalnymi wersjami oprogramowania pod win xp SP3 może być przydatny.
Wiem, że prawie cała lista to rzeczy oczywiste, aczkolwiek trochę liczę na to, że padną ciekawe i/lub przydatne programy w następnych postach. Myślę, że fajnym pomysłem byłoby zrobienie takiej forumowej listy która może się komuś przyda
Osobiście moja lista jest skromna, ale pozwala mi na zrobienie wszystkiego, czego po moim netbooku z win xp oczekuję (hp mini 2140; intel atom n270, gma 950, 2gb RAM'u).
Pidgin 2.14.1 - Klient który pozwala na używanie paru komunikatorów na raz (Gadu-gadu, IRC, a nawet i chyba przede wszystkim po instalacji pluginu - discorda.). Możliwe, że nowsza wersja będzie również działała (ja miałem pewne problemy, ale na SL500 uruchomiłem 2.14.7 już jakiś czas temu).
Lightshot - Program do robienia i wycinania screenów. Dalej wspiera nawet windowsa 2000.
Libre office 5.4.7.2 - Pakiet biurowy, osobiście bardziej przyzwyczajony do niego jestem niż do worda. Jest to ostatnia wersja która chodzi na win xp.
VLC media player - Odtwarzacz mediów, ogólnie osobiście nic lepszego mi nie przychodzi do głowy nawet na nowszych systemach. Dalej też wspiera win xp.
WinCDEmu - Program do montowania ISO, wolę go od deamon toolsa który potem zrobił się dosyć zasyfiony, no i dalej jest wspierany pod win xp.
Mypal 29.30 & Mypal 68 - Przeglądarki internetowe, 29.30 to ostatnia wersja bazowana na palemoonie, natomiast mypal 68 bazuje na firefoxie. Osobiście używam naprzemian, ponieważ 29.30 działa u mnie szybciej, natomiast nie ładuję każdej strony - wtedy używam 68 które natomiast wydaje mi się chodzić ociężalej.
Paint.NET v3.5 - Prosty program do rysowania/edycji grafiki. Jest to ostatnia wersja pod windowsa XP.
A wy coś byście tutaj dorzucili? Pewnie jakbym pomyślał chwilę dłużej, to jeszcze kilka programów by mi przyszło do głowy. W każdym razie liczę na waszą kontrybucję tutaj
Wiem, że prawie cała lista to rzeczy oczywiste, aczkolwiek trochę liczę na to, że padną ciekawe i/lub przydatne programy w następnych postach. Myślę, że fajnym pomysłem byłoby zrobienie takiej forumowej listy która może się komuś przyda
Osobiście moja lista jest skromna, ale pozwala mi na zrobienie wszystkiego, czego po moim netbooku z win xp oczekuję (hp mini 2140; intel atom n270, gma 950, 2gb RAM'u).
Pidgin 2.14.1 - Klient który pozwala na używanie paru komunikatorów na raz (Gadu-gadu, IRC, a nawet i chyba przede wszystkim po instalacji pluginu - discorda.). Możliwe, że nowsza wersja będzie również działała (ja miałem pewne problemy, ale na SL500 uruchomiłem 2.14.7 już jakiś czas temu).
Lightshot - Program do robienia i wycinania screenów. Dalej wspiera nawet windowsa 2000.
Libre office 5.4.7.2 - Pakiet biurowy, osobiście bardziej przyzwyczajony do niego jestem niż do worda. Jest to ostatnia wersja która chodzi na win xp.
VLC media player - Odtwarzacz mediów, ogólnie osobiście nic lepszego mi nie przychodzi do głowy nawet na nowszych systemach. Dalej też wspiera win xp.
WinCDEmu - Program do montowania ISO, wolę go od deamon toolsa który potem zrobił się dosyć zasyfiony, no i dalej jest wspierany pod win xp.
Mypal 29.30 & Mypal 68 - Przeglądarki internetowe, 29.30 to ostatnia wersja bazowana na palemoonie, natomiast mypal 68 bazuje na firefoxie. Osobiście używam naprzemian, ponieważ 29.30 działa u mnie szybciej, natomiast nie ładuję każdej strony - wtedy używam 68 które natomiast wydaje mi się chodzić ociężalej.
Paint.NET v3.5 - Prosty program do rysowania/edycji grafiki. Jest to ostatnia wersja pod windowsa XP.
A wy coś byście tutaj dorzucili? Pewnie jakbym pomyślał chwilę dłużej, to jeszcze kilka programów by mi przyszło do głowy. W każdym razie liczę na waszą kontrybucję tutaj
Main PC: Ryzen 5 4600G w/vega 7, 32gb RAM.
Also: Hp Mini 2133 & 2140,Thinkpad T530 & SL500,Lifebook S6010 & Amilo L1310G & Pi 2512,Wind u100,Eee PC 4G, Cavion 10.1,WM8880 netbook, Latitude D400.
- shesellsseashells
Re: Przydatne programy pod win xp w 2024
Bazuję na plikach jakie mam w folderze z instalatorami pod XP. Możliwe, że są nowsze wersje programów, które pod nim działają. Wiele z nich jest na tyle popularne, że nie potrzebują dogłębnych opisów co jest chyba zrozumiałe samo przez się.
Oprogramowanie jest nowsze i może mulić na słabszych komputerach.
Audacity 2.2.2- obróbka audio,
CPU-Z 1.99 - pokazuje dokładne informacje na temat procesora.
CrystalDiskInfo 8.16.4 - narzędzie do sprawdzania zdrowia dysków.
CrystalDiskMark 5.5.0 - narzędzie do sprawdzania prędkości dysków.
GIMP 2.8.2.2 - obróbka obrazów
HandBrake 0.9.9.1 - konwersja i zgrywanie plików wideo.
HDTune - słynny program z zielonymi i czerwonymi kwadracikami do sprawdzana bad sectorów na dysku twardym.
HexChat 2.9.4 - klient IRC
Irfanview 4.60 - przeglądarka obrazów (podałem wersję, którą mam. IrfanView chyba tak samo jak VLC nadal wspiera XP w nowszych wersjach).
K-Lite Codec Pack 13.8.5 - alternatywa dla VLC w postaci MPC-HC z różnymi kodekami co pozwala na odtwarzanie różnych formatów wideo.
NotePad++ 7.9.2 - zaawansowany edytor tekstu
qBitTorrent 4.1.9.1 - klient BitTorrent
SumatraPDF 3.1.2 - czytnik pdf, epub itp formatów z różnych dokumentów i ebooków.
Oprogramowanie jest nowsze i może mulić na słabszych komputerach.
Audacity 2.2.2- obróbka audio,
CPU-Z 1.99 - pokazuje dokładne informacje na temat procesora.
CrystalDiskInfo 8.16.4 - narzędzie do sprawdzania zdrowia dysków.
CrystalDiskMark 5.5.0 - narzędzie do sprawdzania prędkości dysków.
GIMP 2.8.2.2 - obróbka obrazów
HandBrake 0.9.9.1 - konwersja i zgrywanie plików wideo.
HDTune - słynny program z zielonymi i czerwonymi kwadracikami do sprawdzana bad sectorów na dysku twardym.
HexChat 2.9.4 - klient IRC
Irfanview 4.60 - przeglądarka obrazów (podałem wersję, którą mam. IrfanView chyba tak samo jak VLC nadal wspiera XP w nowszych wersjach).
K-Lite Codec Pack 13.8.5 - alternatywa dla VLC w postaci MPC-HC z różnymi kodekami co pozwala na odtwarzanie różnych formatów wideo.
NotePad++ 7.9.2 - zaawansowany edytor tekstu
qBitTorrent 4.1.9.1 - klient BitTorrent
SumatraPDF 3.1.2 - czytnik pdf, epub itp formatów z różnych dokumentów i ebooków.
z fajnych programów do montowania ISO mogę polecić virtual clone sheep drive,szukałem bo daemon tools nie chciał mi działać na XP bez sse2
lucky star
Ja od siebie polecę do odtwarzania muzyki - Winamp (najlepiej wersja 5.06, ale może być nieco nowsza)
Ja jako pakiet biurowy polecam Microsoft Office 2007 i do muzyki AIMPa 3. Wersja 5.10 chyba powinna działać z XPkiem. Z przeglądarek zalecam Firefoxa w wersji 52.9.0esr .
przydatny, jednak tochę już zapomniany
dla XP od wersji Release 2002 (Version 6.0)
dla XP od wersji Release 2002 (Version 6.0)
Ostatnio zmieniony 25 sty 2024, 14:54 przez tomek_81, łącznie zmieniany 1 raz.
- xp234
- Kontakt:
Pomijam fakt dość wątpliwej legalności tego (to chyba pomimo lat nie jest na darmowej licencji) ale Norton Utilities 6.0 z epoki DOS'a 6 i Windowsa 3.1 pod XP raczej na niewiele się przyda (o ile w ogóle).
Ostatnio zmieniony 01 lut 2024, 15:07 przez xp234, łącznie zmieniany 1 raz.
Main: HP 840 G5, i5-8350u, 8GB, 256GB NVME, Win11
Other: Asus Transformerbook T100TA, Eee PC 1001PQ, Aristo 8800, HP 2510p, Thinkpad R60, Toshiba 500CS
http://xp234.w10.site
https://archive.org/details/@xp234
Other: Asus Transformerbook T100TA, Eee PC 1001PQ, Aristo 8800, HP 2510p, Thinkpad R60, Toshiba 500CS
http://xp234.w10.site
https://archive.org/details/@xp234
spróbuje usunąć link aby nie było wątpliwości.xp234 pisze: ↑25 sty 2024, 14:12Pomijam fakt dość wątpliwej legalności tego (to chyba pomimo lat nie jest na darmowej licencji) ale Norton Utilities 6.0 z epoki DOS'a 6 i Windowsa 3.1 pod XP raczej na niewiele się przyda (o ile w ogóle).tomek_81 pisze: ↑25 sty 2024, 10:01 przydatny, jednak tochę już zapomniany
dla XP od wersji https://winworldpc.com/product/norton-utilities/6x
Od wersji Release 2002 (Version 6.0) powinien działać dla XP
Wiem że używam XP do troche innych celów niż Wy (nie jest to mój daily system tylko system do odpalania starszych narzędzi i dłubania w windowsie), ale podziele się listą programów które często znajdują się na moich instalkach XP:
Putty i Teraterm - przydatne do łączenia się po SSH z hostami, Teraterm używam częściej do obsługi portów COM
gVim 9.0 - nie moge sie przekonać do notepad++, jakoś lżejszy Vim mi bardziej odpowiada...
HxD - edytor szesnastkowy
Mozilla Firefox, nanjowsza wersja (IE służy do instalacji Firefoxa )
IrfanView - obowiązkowo na każdej windzie u mnie
oprócz tego w zależności do czego ich używam czasami trafiają się inne, na tej VM którą mam pod ręką z jakiegoś powodu na dekstopie jest IE 5.0. Nie pamiętam do czego, chyba jakaś ultrastara strona działała tylko w tym.
Reszta programów jest raczej do jakiegoś celu, na komputerze do programowania i elektroniki mam dev cpp i debuggery, na laptopie do auta mam VAGCOMa itp itd.
Putty i Teraterm - przydatne do łączenia się po SSH z hostami, Teraterm używam częściej do obsługi portów COM
gVim 9.0 - nie moge sie przekonać do notepad++, jakoś lżejszy Vim mi bardziej odpowiada...
HxD - edytor szesnastkowy
Mozilla Firefox, nanjowsza wersja (IE służy do instalacji Firefoxa )
IrfanView - obowiązkowo na każdej windzie u mnie
oprócz tego w zależności do czego ich używam czasami trafiają się inne, na tej VM którą mam pod ręką z jakiegoś powodu na dekstopie jest IE 5.0. Nie pamiętam do czego, chyba jakaś ultrastara strona działała tylko w tym.
Reszta programów jest raczej do jakiegoś celu, na komputerze do programowania i elektroniki mam dev cpp i debuggery, na laptopie do auta mam VAGCOMa itp itd.