Dell Latitude E6230, Windows 11 IoT Enterprise LTSC.
Trzeba się trochę nagimnastykować by było intuicyjnie (menu kontekstowe, wywalenie Edge), ale jestem właściwie zadowolony z tego jak to działa na laptopie z 2012.
Załączniki
image_2024-05-27_11-47-32.png (1.64 MiB) Przejrzano 17131 razy
Zacznę od czegoś co praktycznie dostałem za darmo. Oto Acer Aspire 1640Z. Konsumencki sprzęt z Pentium M i Intel GMA 900. Nic szalonego. Jedyne warte odnotowania jest fakt, że to GMA 900 jest tylko minimalnie lepsze niż GMA 950 z Intel Atomów... IIRC Kilka FPSów więcej na niektórych starych grach niż na 1005HA z GMA 950 i Atomem N270. Ot, taki funfact.
Sprzęt poza sterami do XP to nie ma sterów do Windowsa 2000... (Z tego co widziałem.) Więc postanowiłem sobie zostawić Windowsa XP który tam był.
I have some PCs in my collection. Most of them are the cool ones.
Przywróciłem do życia Thinkpada T520. Jak zwykle skonfigurowałem go w stylu "nudnym" - czyli ten sam config XFCE, z którego korzystam od 12stu lat. Lubię XFCE. Pozwala mi zaznać troszkę stabilności w tych bardzo dziwnych czasach.
Załączniki
t520-debian12.png (743.99 KiB) Przejrzano 17034 razy
Dell C640.
Tym razem mam tu XP SP1, gdyż nie potrzebuję tutaj niczego nowszego do kopiowania danych z telefonów mających tylko Irdę (takich jak SE K310i czy Nokia 6070).
Ostatnio zmieniony 11 lis 2024, 15:02 przez xp234, łącznie zmieniany 1 raz.
Lenovo ThinkPad S440 - Kupiłem go, żeby na nim mieć Windowsa 7 do wszystkich Legacy Gier które działają z tym systemem, a nie działają z Windows 10. W tym też są Backupy i Programy na których mi tam zależało.
I have some PCs in my collection. Most of them are the cool ones.
Eksperyment o nazwie "Windows 98SE vs Dell C640" jak na razie uznaję za udany, w XP często mi wywala BSOD'y spowodowane prawdopodobnie kontrolerem dysku/sterownikiem.
Z jakiegoś dziwnego powodu w 98SE nic takiego się nie dzieje.
A czemu angielski 98SE? Bo łatwiej do niego znaleźć jakieś aktualizacje i inne rzeczy (np. dodatek MS Plus!).
Ostatnio zmieniony 11 lis 2024, 15:03 przez xp234, łącznie zmieniany 1 raz.
Dell Latitude E6510
Mam w nim matrycę 1366x768 ale dla screena ustawiłem 4:3
w sumie jedyny atut takich matryc jest taki, że stary systemy i gry wyglądają na nich poprawnie
Ten laptop bez problemu by ogarniał Windowsa 7 ale nie mam zastosowania pod to. Staram się zmniejszyć mój "dorobek" stąd też laptop z i5 zamiast Pentiuma czy jakiegoś Core2 Duo. Mam laptopy z C2D ale nie chce mi się ich konfigurować. Latitude o generacje starsze są w dosłownie tej samej obudowie tylko, że czarnej zamiast srebno-czarnej. Chcę by wszyscy wiedzieli.
Edit:
Niestety na tym laptopie XP z jakiegoś powodu musi się zamulać. Na 7 nie ma takich problemów mimo, że sprawdzałem już dwa dyski. Pozostaje mi zatem laptop na Atomie N270