Gigabyte GA-M55S-S3 - wymiana kondensatorów

Masz problem z komputerem lub z oprogramowaniem? Napisz tutaj, postaramy się pomóc!
Fragles

Gigabyte GA-M55S-S3 - wymiana kondensatorów

Post autor: Fragles »

Cześć,

Dostałem stary PC mojego teścia do zabawy. Jednostka nie miała lekko i wygląda na to, że kilka kondensatorów jest do wymiany. Sprzętu nie uruchamiałem z obawy o potencjalne uszkodzenie MoBo więc nawet nie wiem, czy warto spróbować ją naprawić. Jaki może być przypuszczalny koszt wymiany kondensatorów na podstawie waszych doświadczeń? Używane płyty są teraz dostępne na Allegro za około 150 - 250 zł. Sprzęt chcę uruchomić i zmodernizować dla mojej żony (to jej pierwszy PC!) więc nie rozpatruję tego w kategorii opłacalności/użyteczności chyba, że koszt naprawy przewyższy kilkukrotnie wartość zestawu. ;) Niestety, nie wiem jaki dokładnie model AMD Athlona tam jest. GPU to prawdopodobnie GeForce 7600 GT z chłodzeniem pasywnym Silent Pipe II. Zdjęcia płyty:
https://zapodaj.net/plik-ug8vkOXJex
https://zapodaj.net/plik-2giaMiJ6OQ
https://zapodaj.net/plik-ff0LYBQtc2

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Dariusz 64

Re: Gigabyte GA-M55S-S3 - wymiana kondensatorów

Post autor: Dariusz 64 »

Fragles pisze: ↑22 wrz 2026, 17:35 Cześć,

Dostałem stary PC mojego teścia do zabawy. Jednostka nie miała lekko i wygląda na to, że kilka kondensatorów jest do wymiany. Sprzętu nie uruchamiałem z obawy o potencjalne uszkodzenie MoBo więc nawet nie wiem, czy warto spróbować ją naprawić. Jaki może być przypuszczalny koszt wymiany kondensatorów na podstawie waszych doświadczeń? Używane płyty są teraz dostępne na Allegro za około 150 - 250 zł. Sprzęt chcę uruchomić i zmodernizować dla mojej żony (to jej pierwszy PC!) więc nie rozpatruję tego w kategorii opłacalności/użyteczności chyba, że koszt naprawy przewyższy kilkukrotnie wartość zestawu. ;) Niestety, nie wiem jaki dokładnie model AMD Athlona tam jest. GPU to prawdopodobnie GeForce 7600 GT z chłodzeniem pasywnym Silent Pipe II. Zdjęcia płyty:
Pozdrawiam!

Cześć .
Prostej odpowiedzi nie ma :oops:
Kilka "luźnych " uwag .

Musi Kolega sobie odpowiedzieć na kilka pytań.
Czy jestem w stanie to zrobić :?: Czy mam podstawowe narzędzia :lutownica (najlepiej z regulacją temperatury) i resztę rzeczy do lutowania (topnik ,odsysacz, plecionkę, cynę do lutowania). Jeżeli tak ,można czytać dalej jeżeli nie darować sobie czytanie moich dywagacji :)

Co do uruchomienia płyty z spuchniętymi kondensatorami można spróbować ,ale trzeba odłączyć wszystkie peryferia ,zostaje tylko płyta główna ,pamięci i karta graficzna ,a i musimy mieć jaką taką pewność że zasilacz jest sprawny (sprawdzić przed uruchomieniem w/w płyty).

Jeżeli płyta zaraportuje procedurę POST (czyli wyświetli na ekranie monitora ekran startowy) ,wyłączyć ,wymontować ,usunąć wszystkie podzespoły (pamięci ,procesor i kartę graficzną,baterię BIOS) i zacząć wymianę kondensatorów elektrolitycznych (pamiętamy :!: w/w kondensatory mają polaryzację +i-,odwrotnie nie montować :!: ,może wybuchnąć :!: ).
Jeżeli się nie uruchomi ,to powodów może być kilka i nie muszą być to w/w kondensatory ,choć mogą.

Używamy kondensatorów o tej samej pojemności i napięciu jak oryginalne (można użyć o napięciu wyższym ,ale gabarytowo mogą być większe ).
Kondensatory można kupić Np.na Alle...ro za kilka zł ,za wielopak o danej pojemności i napięciu .
Starajmy się żeby były to kondensatory LOW ESR 105°C . Starajmy się kupować u jednego sprzedawcy (koszt wysyłki ) .Można też kupić w sklepie stacjonarnym ale może być to drożej.

Wymieniamy nie tylko te widoczne uszkodzone ,wymieniamy też te które niby wyglądają "dobrze",ale są tej samej pojemności i producenta ,jak te uszkodzone i pracują w tej samej sekcji (np.zasilania,itp) .Gwarantuję że jeżeli zostawimy je to spuchną szybciej niż się spodziewamy .
Należy zrobić przegląd (spis) ,skalkulować koszta ,te poboczne też i zdecydować czy chcemy to zrobić .

Muszę to napisać .
Pamiętaj że w komputerze występują w podzespołach napięcia prądu które mogą spowodować porażenie ( w zasilaczu są to kondensatory po pierwotnej stronie zasilania 230V,nie grzebać przy nich paluchami ,dopóki nie sprawdzimy że nie ma na nich wysokiego napięcia ,zostałeś ostrzeżony ) .Wszelkie działania jakie podejmujesz
muszą być wykonywane przy odłączonym komputerze z sieci 230V :!: .Komputer podłączamy tylko do uziemionego gniazda 230V .
Awatar użytkownika
luk1999

Re: Gigabyte GA-M55S-S3 - wymiana kondensatorów

Post autor: luk1999 »

Fragles pisze: ↑22 wrz 2026, 17:35 Używane płyty są teraz dostępne na Allegro za około 150 - 250 zł.
Te Gigabuty na NF550/560/570 co jakiś czas trafiają się po 30-50 zł, często jeszcze z prockiem i RAM-em. Wystarczy ustawić filtry na ale/olx i poczekać. ;)
No AGP no FUN! :lol:
ODPOWIEDZ