Jaki system do pentium II 350mhz
Jaki system do pentium II 350mhz
Cześć wszystkim jestem nowy szukałem podobnego tematu, ale nie znalazłem. Mam płytę główną z procesorem pentium 2 350mhz oraz 128mb ram 133mhz. Zastanawiałem się jaki system można wgrać czy lepiej win 95 lub win98, komp raczej do grania w gry z roku 97 do 99 heroes, settlers anno NFS czy quake i wiele innych starych gier oczywiście muszę jeszcze załatwić inne podzespoły jak zasilacz, karta graficzna, i karta dźwiękowa oraz dysk HDD może coś polecicie do takiego zestawu? Co do grafiki zastanawiałem się nad nVidia Riva TNT 2? Płyta ma wejście na AGP. 3x PCI, ISA x2. Z góry dziękuję za odpowiedź
- Dariusz 64
Re: Jaki system do pentium II 350mhz
Witam .KanTTi pisze: ↑09 cze 2019, 21:55 Cześć wszystkim jestem nowy szukałem podobnego tematu, ale nie znalazłem. Mam płytę główną z procesorem pentium 2 350mhz oraz 128mb ram 133mhz. Zastanawiałem się jaki system można wgrać czy lepiej win 95 lub win98, komp raczej do grania w gry z roku 97 do 99 heroes, settlers anno NFS czy quake i wiele innych starych gier oczywiście muszę jeszcze załatwić inne podzespoły jak zasilacz, karta graficzna, i karta dźwiękowa oraz dysk HDD może coś polecicie do takiego zestawu? Co do grafiki zastanawiałem się nad nVidia Riva TNT 2? Płyta ma wejście na AGP. 3x PCI, ISA x2. Z góry dziękuję za odpowiedź
Trochę mało danych ,przydało by się podać typ płyty + może parę zdjęć ,nie wiadomo czy płyta jest AT czy ATX (dobór zasilacza ) ,bo trudno coś doradzić w "ciemno" .
Ja wstępnie instalował bym raczej WIN 98SE ,bo do płyty z Pentium II może być nieciekawie z sterownikami pod WIN 95 ,no ale co do podzespołów to raczej można coś doradzić gdy dowiemy się co to za płyta
Do podzespołów wymienionych przez Autora dodał bym (jeżeli Autor ich nie posiada) :
1-Obudowę (no chyba że zestaw ma być zmontowany na "pająka" )
2-Stację dyskietek FDD 3,5".
3-Napęd DVD .
4-Myszkę +Klawiaturę + Dżojstik .
Oczywiście że Windows 98. Taki sprzęt pod 95-tką to prędzej się będzie nudził ;-].
Ok dziś wstawię fotki jak wrócę z pracy co do obudowy to mam dvd też, ale będę musiał jeszcze załatwić FDD 3,5 bo win98 to z USB nie wystartuje chyba tylko jak dobrze pamiętam to dyskietka startowa
- Dariusz 64
Co do instalacji WIN98 to bywa różnie ,jeżeli płyta główna w BIOS ma możliwość botowania z napędu CD ROM i go rozpozna ,to instalka może ruszyć z płyty ,chociaż mam 2 płyty instalacyjne z WIN 98 i jedna (patrz warunek wyżej) botuje się bezpośrednio ,a druga musi być uruchomiona z dyskietki .Do tego dyskietka startowa przyda się do wykonania partycji (w tym aktywnej ,dla systemu) ,jako ratunkowa w razie awarii systemu .
PS .No płyty z Pentium II ,chyba raczej nie miały w BIOS botowania z USB
Więc tak to wygląda, płyta chyba jest na zasilacz AT.
- Załączniki
-
- 1.jpg (957.34 KiB) Przejrzano 13628 razy
-
- IMG_20190610_205152.jpg (1.79 MiB) Przejrzano 13628 razy
- Dariusz 64
No gratuluję płyty .
Jest to ,o ile się mylę : Shuttle AV61 VIA Apollo Pro 133 Motherboard .
Trochę wiadomości o płycie :
https://hothardware.com/reviews/shuttle ... otherboard
Tu do pobrania manual :
https://www.manualslib.com/manual/11206 ... tml#manual
Płyta jest formatu -ATX i taki zasilacz należy użyć powinien wystarczyć 300-350W .Płyta posiada slot AGP (2x) dla karty graficznej każda kompatybilna powinna pasować ,ja osobiście użył bym jakiegoś GEFORCE2 MX400 /32-64 MB -GEFORCE4MX400/ 64MB ,po prostu preferuję produkty firmy NVIDIA ,nie miałem z nimi problemów w kwestii sterowników i kompatybilności .
Karta dźwiękowa powinna być na PCI ,tu szukał bym takiej do której łatwo dostępne będą sterowniki do WIN 98 .
Dysk twardy ,myślę że bez problemu powinien być obsługiwany 32 GB ,a i być może większy ,trzeba poeksperymentować .
Myszka i Klawiatura ,zalecam użyć - na port PS2 .
Pamięć 128 MB jest "spoko" dla WIN 98 (można i zainstalować w sumie 256 MB ,ale mogą ,nie muszą wystąpić problemy z obsługą takiej ilości pamięci przez WIN98).
Windows jak pisałem 98SE + Windows 98 SE Service Pack 2.0.2pl .
Ps. Dziwi mnie że taka "wypasiona " płyta (wygląda że może być nawet zainstalowany procesor Pentium III i to chyba na szynie 133MHz) ,ma wszak szynę od 66-150MHz , ma na pokładzie Pentium II 350MHz ,no jest tu w razie czego możliwość rozbudowy .
Jest to ,o ile się mylę : Shuttle AV61 VIA Apollo Pro 133 Motherboard .
Trochę wiadomości o płycie :
https://hothardware.com/reviews/shuttle ... otherboard
Tu do pobrania manual :
https://www.manualslib.com/manual/11206 ... tml#manual
Płyta jest formatu -ATX i taki zasilacz należy użyć powinien wystarczyć 300-350W .Płyta posiada slot AGP (2x) dla karty graficznej każda kompatybilna powinna pasować ,ja osobiście użył bym jakiegoś GEFORCE2 MX400 /32-64 MB -GEFORCE4MX400/ 64MB ,po prostu preferuję produkty firmy NVIDIA ,nie miałem z nimi problemów w kwestii sterowników i kompatybilności .
Karta dźwiękowa powinna być na PCI ,tu szukał bym takiej do której łatwo dostępne będą sterowniki do WIN 98 .
Dysk twardy ,myślę że bez problemu powinien być obsługiwany 32 GB ,a i być może większy ,trzeba poeksperymentować .
Myszka i Klawiatura ,zalecam użyć - na port PS2 .
Pamięć 128 MB jest "spoko" dla WIN 98 (można i zainstalować w sumie 256 MB ,ale mogą ,nie muszą wystąpić problemy z obsługą takiej ilości pamięci przez WIN98).
Windows jak pisałem 98SE + Windows 98 SE Service Pack 2.0.2pl .
Ps. Dziwi mnie że taka "wypasiona " płyta (wygląda że może być nawet zainstalowany procesor Pentium III i to chyba na szynie 133MHz) ,ma wszak szynę od 66-150MHz , ma na pokładzie Pentium II 350MHz ,no jest tu w razie czego możliwość rozbudowy .
Dzięki za informację będę działał jak zmontuje to wstawię kilka zdjęć do galerii, co do procka za dzieciaka zawsze chciałem mieć kompa p2 350mhz i dla tego taki poza tym gry jak heroes2, heroes3 sim city 3 settlers3 powiiiny na nim śmigać kompa mam zamiar zabrać na działkę myślę jeszcze nad złożeniem drugiego by można było je połączyć i grać w sieci
- Dariusz 64
Oczywiście można zamontować kartę sieciową na PCI w/w komputerze .A jeszcze przypomniało mi się że przy wyborze karty graficznej i dźwiękowej mogą być pomocne w/w tematy na naszym forum :
Karta dźwiękowa - viewtopic.php?f=11&t=261
Karta graficzna - viewtopic.php?f=11&t=228
Można coś wybrać z kart na AGP i szybko sprawdzić czy są sterowniki do WIN 98 .
PS. Do napędu i HD ,sugerował bym wypróbować tasiemki IDE 80 żyłowe "te nowsze" , według opisu w/w płyta wspiera 2UltraDMA 66 .
Pozdrawiam i oczekuję że Kolega na forum "pochwali się" i zaprezentuje na forum już złożony komputer
Karta dźwiękowa - viewtopic.php?f=11&t=261
Karta graficzna - viewtopic.php?f=11&t=228
Można coś wybrać z kart na AGP i szybko sprawdzić czy są sterowniki do WIN 98 .
PS. Do napędu i HD ,sugerował bym wypróbować tasiemki IDE 80 żyłowe "te nowsze" , według opisu w/w płyta wspiera 2UltraDMA 66 .
Pozdrawiam i oczekuję że Kolega na forum "pochwali się" i zaprezentuje na forum już złożony komputer
Ok, będę jechał w sobotę na giełdę komputerowa w wawie więc coś tam może znajdę grafikę, dźwięk, HDD, zasilacz, cd/dvd FDD 3.5 oraz tasiemki raczej majątku na to nie wydam mam nadzieję