Dell Latitude D420
Intel(R) Core(TM)Duo CPU
U2500 1,20 GHz
1,5 GB RAM (Prawdopodobnie 2x kości) 790MHz
Obecnie:
Windows XP
Professional
Wersja 2002
Service Pack 2
Obecnie ma problem nawet z przeglądarką.
Pozdrawiam.
PatrykD
Jaki system do tej konfiguracji laptopa?
Jaki system do tej konfiguracji laptopa?
Nie ma tutaj żadnego podpisu
Re: Jaki system do tej konfiguracji laptopa?
Jeśli w grę wchodzi Linux to Mint, ewentualnie coś z lżejszych distro (np. Puppy Linux).
Natomiast jeśli to ma być koniecznie Windows - w zasadzie jedyne co przychodzi na myśl to patch "konwertujący" XP na 2000:
https://starykomputerforum.piteusz.ovh/ ... f=24&t=346
Visty się nie opłaca, 7 stracił wsparcie.
Za to jeśli chodzi o Windowsa 10 to owszem, niby można, ale szału nie ma co się spodziewać po tej konfiguracji.
Natomiast jeśli to ma być koniecznie Windows - w zasadzie jedyne co przychodzi na myśl to patch "konwertujący" XP na 2000:
https://starykomputerforum.piteusz.ovh/ ... f=24&t=346
Visty się nie opłaca, 7 stracił wsparcie.
Za to jeśli chodzi o Windowsa 10 to owszem, niby można, ale szału nie ma co się spodziewać po tej konfiguracji.
- shesellsseashells
Re: Jaki system do tej konfiguracji laptopa?
Zaktualizuj Windowsa XP z SP2 na SP3 i zainstaluj sobie przeglądarkę MyPal. Sama kiedyś z ciekawości zainstalowałam SP2 i tak szybko ja je zainstalowałam tak szybko wywaliłam.
Siódemka na D420 powinna działać ok, sama mam D430 a to bardzo podobne laptopy i tam 7 zdawała egzamin, jednak XP się tam bardziej nadaje, w szczególności, że twój ma tylko 1.20GHz CPU.
Jeśli Linux to czysty Debian z XFCE/MATE/LXDE lub.. Raspbian.
Raspbian ma edycje pod procesory x86 i działa na bardzo słabych konfiguracjach.
Siódemka na D420 powinna działać ok, sama mam D430 a to bardzo podobne laptopy i tam 7 zdawała egzamin, jednak XP się tam bardziej nadaje, w szczególności, że twój ma tylko 1.20GHz CPU.
Jeśli Linux to czysty Debian z XFCE/MATE/LXDE lub.. Raspbian.
Raspbian ma edycje pod procesory x86 i działa na bardzo słabych konfiguracjach.