JAK POWINIEN WYGLĄDAĆ ZESTAW STARTOWY DLA ZBIERACZA RETRO SPRZĘTU.
- winxpisthebest
JAK POWINIEN WYGLĄDAĆ ZESTAW STARTOWY DLA ZBIERACZA RETRO SPRZĘTU.
Dodam że celuję w lata 1998-2003
- Dariusz 64
Re: JAK POWINIEN WYGLĄDAĆ ZESTAW STARTOWY DLA ZBIERACZA RETRO SPRZĘTU.
To zależy :
Jakie masz aspiracje ?
Ile możesz zainwestować pieniędzy?
Jaki ma być asortyment ? PC,Laptopy, Konsole ,Inne rodzaje komputerów (Amiga ,Spectrum ,Atari ,Itp...)
Czy będziesz kupował tylko sprawne ,piękne ,pachnące .Czy niesprawdzone ,brudne ,śmierdzące, do odnowy i remontu ?
- shesellsseashells
zestaw startowy? na 2003 to mogę polecić jakiegoś asusa z pentiumem 4 3.0GHz i jakiś radeonik na AGP. jak dorwiesz dysk IDE tanio to też spoko ale jeśli dysk IDE odpada to robisz pentiuma 4 z slabym gpu na pci-e i bazujesz wszystko na 775 i masz "retro" XP
- winxpisthebest
Mi to obojętne, każdy sprzęt, a stan to sobie wyszukam, tutaj jakieś propozycjeDariusz 64 pisze: ↑19 gru 2022, 21:31To zależy :
Jakie masz aspiracje ?
Ile możesz zainwestować pieniędzy?
Jaki ma być asortyment ? PC,Laptopy, Konsole ,Inne rodzaje komputerów (Amiga ,Spectrum ,Atari ,Itp...)
Czy będziesz kupował tylko sprawne ,piękne ,pachnące .Czy niesprawdzone ,brudne ,śmierdzące, do odnowy i remontu ?
- Dariusz 64
A to proszę bardzo .winxpisthebest pisze: ↑20 gru 2022, 16:01 Mi to obojętne, każdy sprzęt, a stan to sobie wyszukam, tutaj jakieś propozycje
Moja propozycja - to ta płyta ,ma wszystko co można zamarzyć sobie jako "Starter".
BIOSTAR P4M900-M4
https://www.cpu-upgrade.com/mb-Biostar/ ... 4_6.2.html
Socket478 .
Slot PCI-E
Do 4GB Pamięci DDR2
2xSATA +2xIDE i inne "smaczki" ,patrz specyfikacja.
No ideał ,Dodać jakąś nie dużą obudowę ,dobry markowy ,koniecznie drogi zasilacz.Karta graficzna -dowolna na PCI-E ( pamiętać że musi mieć sterowniki dla WIN XP ).Pamięci oczywiście max ,dyski HDD dowolne -na SATA lub IDE ATA .Zainstalować WIN XP ,wszak rozmawiamy o starterze z roku 2003 , i jak w specyfikacji widać można też WIN 2000
- Załączniki
-
- 1.png (1.05 MiB) Przejrzano 6448 razy
-
- 2.png (1.08 MiB) Przejrzano 6448 razy
- Dariusz 64
Propozycja 2.winxpisthebest pisze: ↑20 gru 2022, 16:01 Mi to obojętne, każdy sprzęt, a stan to sobie wyszukam, tutaj jakieś propozycje
Tym razem coś na Socket775. Pamiętamy że rocznik ~2003 .
ASROCK 4CoreDual-SATA2
-Slot AGP
-Slot PCI-E
-po 2 sloty pamięci -DDR lub DDR2
HDD tak -SATA ,jak i IDE
-Szeroki wybór obsługiwanych procesorów lista poniżej :
https://www.cpu-upgrade.com/mb-ASRock/4 ... SATA2.html
-Inne peryferia jak dla płyty powyżej .
- Załączniki
-
- 01.JPG (713.34 KiB) Przejrzano 6442 razy
-
- 02.JPG (768.49 KiB) Przejrzano 6442 razy
-
- 03.JPG (683.46 KiB) Przejrzano 6442 razy
- Dariusz 64
Może tak,(przykład).
Przed omówieniem komputera parę słów wstępu .
Komputer złożyłem bezkosztowo
Kadłubek (obudowę+płytę z procesorem+zasilacz+napęd) dostałem od Kolegi z pracy jako "złom " ,kadłubek przeleżał u mnie około pół roku, nie miałem pomysłu co z tym zrobić
A dzisiaj pomyślałem złożę taki zestaw startowy za 0zł ,dla zbieracza retro sprzętu .A co tak mam jak mnie najdzie to...
Do komputera dołożyłem to co miałem "pod ręką" w swoich szpargałach ,tak że zestaw podzespołów jest całkowicie dowolny (nic tu nie kombinowałem) .
Do meritum.
Dołożono:
Kartę graficzną
Chłodzenie z koszykiem
Dysk twardy 80GB -SATA
Drugi napęd DVD ,stary okazał się niesprawny
Pamięci DDR2 (2x1GB) 2GB
Stosowne kabelki i tasiemki.
Po zmontowaniu kompa (o dziwo odpalił z 1 razem ) , zainstalowano (testowo) WIN XP (z SP3) ,sama instalacja przebiegła "gładziutko i bez problemów" .
Następnie zainstalowano pobrane z strony producenta (tak płyty jak i karty graficznej) sterowniki i oto jest
Reasumując ,tak też może wyglądać ,Starter (na platformie AMD) .Na zdjęciach poniżej.
Ps.
Tak wiem,procesor DualCore (ale mamy platformę AMD ) ,zresztą nie używał bym procesorów z jednym rdzeniem WIN XP (z SP3) radzi sobie nawet z 4 rdzeniami ,tak można dodać więcej pamięci ,tak można wymienić dysk na SSD ,ale chciałem pokazać że można złożyć taki komp i z "odpadów" ,zajęło mi to około 3 godziny (całość).Tak wiem ,zaraz ktoś powie ,ten się "sadzi" bo ma dostęp do części ,ale takowe kadłubki ,ba bawet działające kompy można kupić do 100zł ,sam kupowałem za 50-60zł ,oczywiście trzeba trochę "po polować" na portalach aukcyjnych i giełdach ale przy odrobinie cierpliwości ...
A jeszcze jedno ta obudowa ma "zajebiaszczy" panel wyświetlacza
Przed omówieniem komputera parę słów wstępu .
Komputer złożyłem bezkosztowo
Kadłubek (obudowę+płytę z procesorem+zasilacz+napęd) dostałem od Kolegi z pracy jako "złom " ,kadłubek przeleżał u mnie około pół roku, nie miałem pomysłu co z tym zrobić
A dzisiaj pomyślałem złożę taki zestaw startowy za 0zł ,dla zbieracza retro sprzętu .A co tak mam jak mnie najdzie to...
Do komputera dołożyłem to co miałem "pod ręką" w swoich szpargałach ,tak że zestaw podzespołów jest całkowicie dowolny (nic tu nie kombinowałem) .
Do meritum.
Dołożono:
Kartę graficzną
Chłodzenie z koszykiem
Dysk twardy 80GB -SATA
Drugi napęd DVD ,stary okazał się niesprawny
Pamięci DDR2 (2x1GB) 2GB
Stosowne kabelki i tasiemki.
Po zmontowaniu kompa (o dziwo odpalił z 1 razem ) , zainstalowano (testowo) WIN XP (z SP3) ,sama instalacja przebiegła "gładziutko i bez problemów" .
Następnie zainstalowano pobrane z strony producenta (tak płyty jak i karty graficznej) sterowniki i oto jest
Reasumując ,tak też może wyglądać ,Starter (na platformie AMD) .Na zdjęciach poniżej.
Ps.
Tak wiem,procesor DualCore (ale mamy platformę AMD ) ,zresztą nie używał bym procesorów z jednym rdzeniem WIN XP (z SP3) radzi sobie nawet z 4 rdzeniami ,tak można dodać więcej pamięci ,tak można wymienić dysk na SSD ,ale chciałem pokazać że można złożyć taki komp i z "odpadów" ,zajęło mi to około 3 godziny (całość).Tak wiem ,zaraz ktoś powie ,ten się "sadzi" bo ma dostęp do części ,ale takowe kadłubki ,ba bawet działające kompy można kupić do 100zł ,sam kupowałem za 50-60zł ,oczywiście trzeba trochę "po polować" na portalach aukcyjnych i giełdach ale przy odrobinie cierpliwości ...
A jeszcze jedno ta obudowa ma "zajebiaszczy" panel wyświetlacza
- Załączniki
-
- 01.JPG (281.29 KiB) Przejrzano 6395 razy
-
- 02.JPG (121.68 KiB) Przejrzano 6395 razy
-
- 03.JPG (651.38 KiB) Przejrzano 6395 razy
-
- 04.JPG (191.72 KiB) Przejrzano 6395 razy
-
- 05.JPG (395.07 KiB) Przejrzano 6395 razy