Swoją przygodę zacząłem od natrafienia na filmik TV SZYSZKI. Pokazywał on parę aparatów telefonicznych, bramkę VoIP LINKSYS PAP2T i inne szrociki

Zapraszam do wypowiedzi na ten temat!

Dziękuję za wpismiya pisze: ↑05 lut 2025, 22:24 Ale fajny telefon z Telekomuny!
Moja przygoda z VoIPem zaczęła się od modemów telefonicznych, dokładniej jakiegoś modemu V.90 i bramki GSM. Bramka z dial-upem nie działała (pewnie kompresja), stąd pomysł na VoIPa z Cisco SPA112. W międzyczasie było ustawianie dzwonienia po portach samej bramki.
Tak to wyewoluowało, że teraz modemów telefonicznych (podpiętych do linii) są 3, do tego jest centrala telefoniczna z telefonem systemowym, a dwie linie zewnętrzne mam podpięte do bramki. Mało tego, myślę żeby to jeszcze rozwinąć, choćby dodać Asteriska aby móc kierować połączenia z większej ilości sieci/linii VoIPowych albo dodać odzewnik/automat zgłoszeniowy. Zobaczymy jak wyjdzie, bo to też będzie troszkę zabawy.
Jeśli masz kilka telefonów albo modemy, to czemu nie! Postawienie swojego dial-upu wprawdzie nie robi takiego wrażenia w czasach internetu szerokopasmowego, ale wciąż fajnie się modemami pobawić. Do telefonów trzeba mieć do kogo dzwonić, haha~
Miałem hostować dial-up z kolegą, ale bałem się o legalność tego.
Na skalę "koleżeńską" raczej nikt nie powinien się doczepić, ale logi zawsze warto mieć. Jakby miało korzystać z tego więcej osób, bez logów i innych środków zapobiegawczych (firewall przede wszystkim) przypał to kwestia czasu.
Miał to być internet, który by leciał przez SIP. Oczywiście używając światłowodu lokalnego dostawcy. Kolega chciał na skalę międzynarodową.miya pisze: ↑06 lut 2025, 16:12Na skalę "koleżeńską" raczej nikt nie powinien się doczepić, ale logi zawsze warto mieć. Jakby miało korzystać z tego więcej osób, bez logów i innych środków zapobiegawczych (firewall przede wszystkim) przypał to kwestia czasu.
Pewnie operator bardzo by tego nie polubił...
Chociaż jakby dial-up był łączony z siecią odizolowaną od internetu, nie powinno być problemu.
No właśnie, poza tym np. Orange, z czego co mi wiadomo, raczej nie chciałby takich praktyk. Byłoby fajnie to uruchomić, ale na większą skalę - trochę słabo.miya pisze: ↑06 lut 2025, 20:29 W takim przypadku to byłby bardzo ryzykowny pomysł, mogłoby się skończyć jak węzeł wychodzący sieci Tor. Ale da się to wciąż zrobić w sposób bezpieczny i coś fajnego na tym stworzyć - ktoś na IRCu proponował by zrobić izolowaną sieć VPN do łączenia się starymi komputerami, z usługami charakterystycznymi dla starych komputerów. Byleby nie było jakichś trolli, trzeba byłoby to jakoś zabezpieczyć.