Temat o telefonii VoIP

Forum poświęcone telefonom. Zarówno starym jak i nowym. Aczkolwiek z racji tematyki forum - głownie będziemy gadać o starych.
Awatar użytkownika
Stasieusz
Kontakt:

Temat o telefonii VoIP

Post autor: Stasieusz »

Temat dla wszystkich, którzy chcą się wypowiedzieć na temat telefonii VoIP :).

Swoją przygodę zacząłem od natrafienia na filmik TV SZYSZKI. Pokazywał on parę aparatów telefonicznych, bramkę VoIP LINKSYS PAP2T i inne szrociki :D. Potem powiedział, że korzysta z serwera znajomego - IPTELEFONIJA. Założyłem sobie tam konto (korzystanie z konta jest w 100% darmowe) i skorzystałem z apki ZoiPer. Później naszła mnie chęć na bramkę VoIP, ponieważ mam już dwa aparaty telefoniczne, więc czemu by ich nie wykorzystać ;). Na dniach się może bramka pojawi, pochwalę się tutaj.

Zapraszam do wypowiedzi na ten temat! :)
Załączniki
2024-11-23_23.55.15.jpg
2024-11-23_23.55.15.jpg (151.33 KiB) Przejrzano 30071 razy
Obrazek
Awatar użytkownika
Stasieusz
Kontakt:

Re: Temat o telefonii VoIP

Przyszła mi bramka, więc przedstawię mój setupik do telefonowania :D.
Załączniki
ea795055-b422-40db-bf52-ffb9ed3a196e.jpg
ea795055-b422-40db-bf52-ffb9ed3a196e.jpg (1.99 MiB) Przejrzano 27309 razy
Obrazek
Awatar użytkownika
miya
Kontakt:

Post autor: miya »

Ale fajny telefon z Telekomuny!

Moja przygoda z VoIPem zaczęła się od modemów telefonicznych, dokładniej jakiegoś modemu V.90 i bramki GSM. Bramka z dial-upem nie działała (pewnie kompresja), stąd pomysł na VoIPa z Cisco SPA112. W międzyczasie było ustawianie dzwonienia po portach samej bramki.

Tak to wyewoluowało, że teraz modemów telefonicznych (podpiętych do linii) są 3, do tego jest centrala telefoniczna z telefonem systemowym, a dwie linie zewnętrzne mam podpięte do bramki. Mało tego, myślę żeby to jeszcze rozwinąć, choćby dodać Asteriska aby móc kierować połączenia z większej ilości sieci/linii VoIPowych albo dodać odzewnik/automat zgłoszeniowy. Zobaczymy jak wyjdzie, bo to też będzie troszkę zabawy.
Windows Messenger: miya\0x40escargot.chat
Awatar użytkownika
Stasieusz
Kontakt:

miya pisze: 05 lut 2025, 22:24 Ale fajny telefon z Telekomuny!

Moja przygoda z VoIPem zaczęła się od modemów telefonicznych, dokładniej jakiegoś modemu V.90 i bramki GSM. Bramka z dial-upem nie działała (pewnie kompresja), stąd pomysł na VoIPa z Cisco SPA112. W międzyczasie było ustawianie dzwonienia po portach samej bramki.

Tak to wyewoluowało, że teraz modemów telefonicznych (podpiętych do linii) są 3, do tego jest centrala telefoniczna z telefonem systemowym, a dwie linie zewnętrzne mam podpięte do bramki. Mało tego, myślę żeby to jeszcze rozwinąć, choćby dodać Asteriska aby móc kierować połączenia z większej ilości sieci/linii VoIPowych albo dodać odzewnik/automat zgłoszeniowy. Zobaczymy jak wyjdzie, bo to też będzie troszkę zabawy.
Dziękuję za wpis :). Bardzo fajnie się ten telefon sprawuje.

Obecnie mam postawioną centralkę na VPSie, mogę dzwonić na stacjonarny u wujka, ma taką samą bramkę. Nie wiem, czy nie zrobić samemu podobnego projektu, który umożliwia dzwonienie na połączenia wewnętrzne. To byłoby coś ;).
Obrazek
Awatar użytkownika
miya
Kontakt:

Stasieusz pisze: 06 lut 2025, 12:52 Nie wiem, czy nie zrobić samemu podobnego projektu, który umożliwia dzwonienie na połączenia wewnętrzne. To byłoby coś ;).
Jeśli masz kilka telefonów albo modemy, to czemu nie! Postawienie swojego dial-upu wprawdzie nie robi takiego wrażenia w czasach internetu szerokopasmowego, ale wciąż fajnie się modemami pobawić. Do telefonów trzeba mieć do kogo dzwonić, haha~
Awatar użytkownika
Stasieusz
Kontakt:

miya pisze: 06 lut 2025, 13:11
Stasieusz pisze: 06 lut 2025, 12:52 Nie wiem, czy nie zrobić samemu podobnego projektu, który umożliwia dzwonienie na połączenia wewnętrzne. To byłoby coś ;).
Jeśli masz kilka telefonów albo modemy, to czemu nie! Postawienie swojego dial-upu wprawdzie nie robi takiego wrażenia w czasach internetu szerokopasmowego, ale wciąż fajnie się modemami pobawić. Do telefonów trzeba mieć do kogo dzwonić, haha~
Miałem hostować dial-up z kolegą, ale bałem się o legalność tego.
Obrazek
Awatar użytkownika
miya
Kontakt:

Stasieusz pisze: 06 lut 2025, 13:22 Miałem hostować dial-up z kolegą, ale bałem się o legalność tego.
Na skalę "koleżeńską" raczej nikt nie powinien się doczepić, ale logi zawsze warto mieć. Jakby miało korzystać z tego więcej osób, bez logów i innych środków zapobiegawczych (firewall przede wszystkim) przypał to kwestia czasu.
Pewnie operator bardzo by tego nie polubił...

Chociaż jakby dial-up był łączony z siecią odizolowaną od internetu, nie powinno być problemu.
Awatar użytkownika
Stasieusz
Kontakt:

miya pisze: 06 lut 2025, 16:12
Stasieusz pisze: 06 lut 2025, 13:22 Miałem hostować dial-up z kolegą, ale bałem się o legalność tego.
Na skalę "koleżeńską" raczej nikt nie powinien się doczepić, ale logi zawsze warto mieć. Jakby miało korzystać z tego więcej osób, bez logów i innych środków zapobiegawczych (firewall przede wszystkim) przypał to kwestia czasu.
Pewnie operator bardzo by tego nie polubił...

Chociaż jakby dial-up był łączony z siecią odizolowaną od internetu, nie powinno być problemu.
Miał to być internet, który by leciał przez SIP. Oczywiście używając światłowodu lokalnego dostawcy. Kolega chciał na skalę międzynarodową.
Obrazek
Awatar użytkownika
miya
Kontakt:

W takim przypadku to byłby bardzo ryzykowny pomysł, mogłoby się skończyć jak węzeł wychodzący sieci Tor. Ale da się to wciąż zrobić w sposób bezpieczny i coś fajnego na tym stworzyć - ktoś na IRCu proponował by zrobić izolowaną sieć VPN do łączenia się starymi komputerami, z usługami charakterystycznymi dla starych komputerów. Byleby nie było jakichś trolli, trzeba byłoby to jakoś zabezpieczyć.
Awatar użytkownika
Stasieusz
Kontakt:

miya pisze: 06 lut 2025, 20:29 W takim przypadku to byłby bardzo ryzykowny pomysł, mogłoby się skończyć jak węzeł wychodzący sieci Tor. Ale da się to wciąż zrobić w sposób bezpieczny i coś fajnego na tym stworzyć - ktoś na IRCu proponował by zrobić izolowaną sieć VPN do łączenia się starymi komputerami, z usługami charakterystycznymi dla starych komputerów. Byleby nie było jakichś trolli, trzeba byłoby to jakoś zabezpieczyć.
No właśnie, poza tym np. Orange, z czego co mi wiadomo, raczej nie chciałby takich praktyk. Byłoby fajnie to uruchomić, ale na większą skalę - trochę słabo.
Obrazek
ODPOWIEDZ