Używacie płyt CD/DVD w 202x?

Forum poświęcone wszelakiej tematyce multimedialnej. Chcesz porozmawiać o muzyce lub też podzielić się śmiesznym obrazkiem/filmikiem? Zapraszamy tutaj!
Awatar użytkownika
shesellsseashells

Używacie płyt CD/DVD w 202x?

Post autor: shesellsseashells »

Ostatnio w mojej paranoi stwierdziłem, że zacznę robić kopie zapasowe moich plików na inny nośnik niż dysk twardy. Mam dosyć spory zapas jak na jedną osobę, jest to ponad 4TB filmów, muzyki itp. Płyty DVD wychodzą dość tanio w przybliżeniu ceny do 1GB (około 15 groszy za 1GB w przypadku kupna 100 płyt za 70zł).
Można taniej, na stronach z ogłoszeniami możemy znaleźć oferty gdzie ktoś sprzedaje czyste płyty jeszcze taniej. Sam kupiłem z Vinted 100 płyt za 37zł (8 groszy za 1GB) a wcześniej jeszcze 50 płyt za 26zł (11 groszy za 1GB).
Traktuję to jako kopię zapasową kopii zapasowej, ponieważ posiadam co najmniej jedną fizyczną kopię jednego dysku na drugim. Jest to coś co nagram i trzymam. Nie używałbym tego notorycznie do odczytu plików, ponieważ płyty się po prostu w swojej naturze rysują i jedną będę w stanie użyc ponad 1000 razy, a druga po dziesięciu może się nie nadawać do niczego.
Biorę też pod uwagę, że wypalam to na nowym, nie używanym nośniku. Dyski HDD mam używane, i nie zagwarantuję kiedy mogą paść. Producenci dają przeważnie 3-5 lat gwarancji, w praktyce można działać nawet ponad dekadę, ale mimo wszystko pewnego dnia można się obudzić z uszkodzoną elektroniką lub mechanizmem.
W przyszłości pewnie jeden jak i drugi nośnik przestanie się w końcu opłacać jeśli ceny pamięci flash nie będą duszone (2TB SSD za 300zł jako norma w 2026 pls).
ODPOWIEDZ