Dobra jako iż mina tydzień od wymiany procesora, to warto napisać ładne podsumowanie.
1. Problemy z instalacją systemu (chcecie to poczytajcie

)
Procesor (ten nowy) ma architekturę 64 bitową, więc postanowiłem zainstalować na nim 64 bitowy system. Początkowo chciałem zainstalować Debiana z MATE' tem. Aczkolwiek pojawił się błąd podczas instalacji (niestety nie pamiętam co tam dokładnie było). Mielił coś mocno dyskiem i bym, błąd. Potem szkoleń Arch Linuksa (którego i tak nie dokończ umiem). Tutaj poszliśmy o krok dalej, bo pomimo podłączenia z internetem przez kabel system nie mógł podłączyć się z internetem (użyłem dhcpcd jak coś

). Potem sięgnąłem po Slackware'a, ale tam również pojawił się błąd podczas instalacji, więc sobie odpuściłem. Siegnoldm zatem po Minte'a 18.3 z XFCE i....zainstalował się poprawnie.
2. Działanie kompa na nowym procku
Komputer zyskał trochę na wydajności (procesor to Athlona 64 X2 4400+ tak dla przypomnienia). Przeglądanie internetu jest bezproblemowe. Facebook, Youtube wczytuję sie.. może nie na 6, ale tak na 4+. Ogólnie to z samej wydajności jest naprawdę zadowolony.