Pokaż Swój Retro Komputer

Chcesz pokazać swój pulpit, biurko, stary komputer, podzespoły lub swój projekt programistyczny? Zapraszamy do Galerii Komputerowej!
Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Pokaż Swój Retro Komputer

Post autor: Dariusz 64 » 11 maja 2021, 18:07

Piteusz pisze:
11 maja 2021, 15:44
Bardzo ciekawy wynik. Jeden z najrzadszych konsumenckich procków Intela robi wrażenie swoim istnieniem w takim ślicznym stanie. Ma te specyficzne pamięci RD-RAM? Czy chłodzenie daje radę z tym procesorem? Ciekaw jestem wydajności tego demona :)
Nie czytamy co jest na zdjęciach z danymi technicznymi :?:
Płyta posiada po dwa banki pamięci DDR i SDRAM ,zamontowano w niej 2x512MB DDR /266MHz .
Co do testów ,poniżej na zdjęciu ,wyniki z PCMark 2002 i 3DMark 2001 ( pełne testy z pełnych wersji w/w programów ) .Oraz CPU i FPU -100% Stress ,z Everest (max temperatura) .Dodam że w czasie normalnego użytkowania temperatura CPU oscyluje od 33 do 38 stopni Celsjusza .

Ps. Mam jak uważnie czytający Forum mogli to zauważyć ,płytę "bliźniaczkę"(sprawną z Pentium IV /1400MHz) jak prezentowana w/w komputerze , "leży w zapasie" ;) :)
Załączniki
101_0696.JPG
PCMark 2002
101_0696.JPG (479.32 KiB) Przejrzano 1758 razy
101_0692.JPG
3DMark 2001
101_0692.JPG (719.35 KiB) Przejrzano 1758 razy
101_0688.JPG
Everest -CPU+FPU /Stress Test
101_0688.JPG (533.52 KiB) Przejrzano 1758 razy

Meehowz
Posty: 9
Rejestracja: 22 kwie 2021, 22:16

Re: Pokaż Swój Retro Komputer

Post autor: Meehowz » 12 maja 2021, 10:16

Mega fajny build!
Właśnie uświadomiłem sobie, że były również 64-bitowe Radeony 9100. Btw. do takiego konfigu idealnie pasowałby GeForce 256 :)

P.S. Nie chcesz się pozbyć jednego zestawu?

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Pokaż Swój Retro Komputer

Post autor: Dariusz 64 » 12 maja 2021, 10:36

Meehowz pisze:
12 maja 2021, 10:16
Mega fajny build!
Właśnie uświadomiłem sobie, że były również 64-bitowe Radeony 9100. Btw. do takiego konfigu idealnie pasowałby GeForce 256 :)

P.S. Nie chcesz się pozbyć jednego zestawu?
Dziękuję .

Na tę chwilę nie oddaję i nie sprzedaję zapasowej płyty (zbyt długo na nie polowałem :) ) ,zresztą nie wiedział bym jak je wycenić kosztowały mnie z wysyłką i kondensatorami (które kupiłem ,wymieniam sam) ~ 45 zł/szt .Procesor 25 zł/szt , chłodzenie (przeróbka z S.462 ... Bezcenne :lol: :lol: :lol: ) .Zresztą jak sobie powtarzam Kolekcjoner -Hobbysta nie sprzedaje :)
GeForce 256 nie posiadam na stanie i nie zanosi się żebym o niego zabiegał (Cena :!: :shock: ),co ciekawe mam drugą kartę Radeona 9100 ,ale ta ma 128MB RAM :o ,wstawiłem jednak tego bo "pasował "mi do tego konfigu bardziej ,może do celów porównawczych kiedyś zamontuję tego Radka 128MB i sprawdzę czy coś to zmienia .

Meehowz
Posty: 9
Rejestracja: 22 kwie 2021, 22:16

Re: Pokaż Swój Retro Komputer

Post autor: Meehowz » 12 maja 2021, 11:11

Wiadomo, ciężko takie rzeczy wycenić. Także w pełni rozumiem.

Co do Radka, chodziło mi szerokość szyny - Everest pokazuje u Ciebie 64bit. Większość była 128bit. Pamięci to raczej ta karta więcej nie potrzebuje i nie będzie (dużej) różnicy pomiędzy 64 a 128 MB.

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Pokaż Swój Retro Komputer

Post autor: Dariusz 64 » 13 maja 2021, 21:19

Meehowz pisze:
12 maja 2021, 11:11
Wiadomo, ciężko takie rzeczy wycenić. Także w pełni rozumiem.

Co do Radka, chodziło mi szerokość szyny - Everest pokazuje u Ciebie 64bit. Większość była 128bit. Pamięci to raczej ta karta więcej nie potrzebuje i nie będzie (dużej) różnicy pomiędzy 64 a 128 MB.
A nie załapałem :lol: .Jako że nie jestem "Graczem" nie bardzo interesują mnie osiągi kart graficznych w tychże .
A Radeon 9100 występował w różnych odmianach ,trochę o tym tu :
http://vgamuseum.info/index.php/compone ... adeon-9100

Co do wyceny płyt to naprawdę mam z tym problemy jak się popatrzę na to co się "odpierdziela" na portalach aukcyjnych (ceny) :evil: .Ja jak niektórzy zauważyli ,kupuję płyty i podzespoły w większości jako uszkodzone - niesprawdzone i bardzo patrzę na cenę .Potem próbuję naprawiać je w zakresie jaki pozwala na to moja wiedza ,mam też to szczęście że w gronie takich jak Ja Pozytywnie Pokłęconych :lol: Retro maniaków ,mam kolegę który wspiera mnie w poważniejszych naprawach ( Gratis :D ) .Tak więc z tak "uratowaną" płytą w którą włożyło się czas i pracę ,po prostu ciężko się rozstać :) .

Awatar użytkownika
Piteusz
Site Admin
Posty: 771
Rejestracja: 28 mar 2018, 02:12
Lokalizacja: /home/piteusz/
Kontakt:

Re: Pokaż Swój Retro Komputer

Post autor: Piteusz » 13 maja 2021, 22:01

Dariusz 64 pisze:
13 maja 2021, 21:19
Meehowz pisze:
12 maja 2021, 11:11
Wiadomo, ciężko takie rzeczy wycenić. Także w pełni rozumiem.

Co do Radka, chodziło mi szerokość szyny - Everest pokazuje u Ciebie 64bit. Większość była 128bit. Pamięci to raczej ta karta więcej nie potrzebuje i nie będzie (dużej) różnicy pomiędzy 64 a 128 MB.
A nie załapałem :lol: .Jako że nie jestem "Graczem" nie bardzo interesują mnie osiągi kart graficznych w tychże .
A Radeon 9100 występował w różnych odmianach ,trochę o tym tu :
http://vgamuseum.info/index.php/compone ... adeon-9100

Co do wyceny płyt to naprawdę mam z tym problemy jak się popatrzę na to co się "odpierdziela" na portalach aukcyjnych (ceny) :evil: .Ja jak niektórzy zauważyli ,kupuję płyty i podzespoły w większości jako uszkodzone - niesprawdzone i bardzo patrzę na cenę .Potem próbuję naprawiać je w zakresie jaki pozwala na to moja wiedza ,mam też to szczęście że w gronie takich jak Ja Pozytywnie Pokłęconych :lol: Retro maniaków ,mam kolegę który wspiera mnie w poważniejszych naprawach ( Gratis :D ) .Tak więc z tak "uratowaną" płytą w którą włożyło się czas i pracę ,po prostu ciężko się rozstać :) .
Niestety to mnie martwi. Przez takich ludzi jak ja - niestety ceny wystrzeliły w kosmos. Ja osobiście w swoich filmikach staram się ten trend odwracać (przez to troszkę tracę widzów), ale gdy masa innych, bardziej popularnych Jutuberów przedstawia stare komputery jako "retro - lekarstwo na każdy ból", to i Pajteusz dupa, gdy jutuberów kupa. No bo jak może mówić Piteusz, że nie potrzebujesz Voodoo?, przecież każdy go potrzebuje! :D.

Czasami mi się wydaje, że filmiki to jest tylko dodatek. Najważniejsze jest to, by odwracać trend nadmiernego konsumpcjonizmu. Dziki postęp technologiczny się zatrzymał. Starych maszyn przybywa, wiedzy o komputerach ubywa. Trzeba pomagać ludziom zrozumieć, że informatyka to nie tylko konsumowanie i granie w Kłejka - jest to też zabawa poprzez naukę programowania, lutowania, elektrotechniki, bramek logicznych itd.

Tak samo retro. Słowo "retro" to jest bardzo względne stwierdzenie. Dla każdego może to być coś innego - każdy miał swój pierwszy komputer i zasiadając do niego ponownie po latach odczuwa się niemal "retrospekcję" :D. Nie umiem określić, co oznacza "Retro". Nie powinno się tego słowa używać. Stary komputer i już :D.

Wracając do Radków - ja w młodości niezbyt się zajmowałem tematem i same nazwy tych kart są lekko pochrzanione. Bowiem taki Radeon 9200 to jest karta bardzo niskopółkowa. Natomiast 9100 też taki jest? Czy może jest to starsza karta, z lekko wyższej półki? Nie mniej jednak sprawa polega na tym - że obecnie różnica pomiędzy szynami i liczbami megabajtów jest czymś, czym sobie nie powinniśmy zawracać głowy. Bowiem nie ważne, co zrobisz - karta i tak jest stara i nie ma tej samej wydajności. Albo idziesz na całość i kupujesz np. Radeona 9800 cośtam, albo kupujesz jakąkolwiek kartę 9xxx pod AGP i wracamy do gry w Anrila :D

Meehowz
Posty: 9
Rejestracja: 22 kwie 2021, 22:16

Re: Pokaż Swój Retro Komputer

Post autor: Meehowz » 13 maja 2021, 22:28

Racja. Ceny są kosmiczne, dodatkowo często jak piszę to jakiegoś sprzedawcy, który oferuje np. wspomnianego Radeona 9800 i zadaję najbardziej fundamentalne pytanie - "czy sprawna", otrzymuję odpowiedź, że "10 lat temu była"... Ja wiem, że nie wszyscy mają czas i pasję do sprawdzania. Ale moim zdaniem albo oddajemy sprzęt za "pół darmo" albo weryfikujemy.

Co do nazewnictwa Radeonów, to tak, w tamtym okresie było to ostro pogmatwane.
Np. 9000 był szybszy (9100 podobnie) od 9200, 9500 był szybszy od 9550 i 9600, dodatkowo, dało się go odblokować do wersji 9700, itd. :)
Wiem, że nie ma co sobie tym zawracać głowy, ale lubię po prostu takie szczegóły i smaczki. Przedstawiona tutaj karta, z powodu 64bit szyny jest w pewien sposób nietypowa, bo na pewno ilościowo przeważały 128bit. Ot, ciekawostka.

Co do konsumpcjonizmu. Pracuję u dość dużego producenta komponentów i to co mnie najbardziej przeraża, że obecnie ogromną uwagę przykuwa się do bloatware, do RGB (osobiście je lubię) i ogólnie niewiele znaczących "pierdół". Jest odwrót od jakości w stronę jak największego "wybajerzenia" sprzętu. Jeśli ktoś kupuje aktualnie nową płytę główną, to w obrębie danego chipsetu, nieważne czy kupi najbardziej podstawowy model czy najdroższy (często 3-4 krotnie). Finalna funkcjonalność jest bardzo podobna.

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Pokaż Swój Retro Komputer

Post autor: Dariusz 64 » 14 maja 2021, 16:15

Czymże jest w takim razie Radeon 9100 :?: Na to pytanie powinien odpowiedzieć ten artykuł :
https://pclab.pl/art2008.html

Co do sprzedawców "Starych" komputerów i podzespołów do nich ,moje podejście jest takie :
-Nie kupuję u takich którzy wystawiają "towar" po paręnaście złotych pisząc że nie wiedzą jaki jest jego stan (np. karty graficzne AGP-PCI-ISA ) ,a dalej wystawiają np.płytę główną z procesorem z takim slotem pisząc że jest sprawna :o . To co nie mogli sprawdzić w/w kart i zobaczyć jaki jest ich stan -bez żartów .
-Nie kupuję u takich którzy piszą że się na tym nie znają ,a w serwisie chcieli za drogo za sprawdzenie ;) :lol:
-Sprawdzam czy handlują masowo w/w sprzętem czy robią to okazyjnie (można przejrzeć ich oceny np.na Allegro),niekiedy u takich osób ( okazyjnych ) można "trafić rodzynki" :)
-Nie kupuję za wszelką cenę ,ustalam ryzyko że kupię złom ,ustalam górny i rozsądny limit i ani grosika więcej :!:
-Cierpliwie przeglądam portale aukcyjne i niekiedy długo i cierpliwie czekam na "okazję" ;)

Co do konsumpcjonizmu. Nie interesuje mnie :lol: :lol: :lol: .Żyłem w czasach socjalizmu (czytaj permanentnego niedoboru wszystkiego ,lata 80 zeszłego wieku ) i nie zachłysnąłem się tą "trucizną" i wierzcie mi jestem :D

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Pokaż Swój Retro Komputer

Post autor: Dariusz 64 » 14 maja 2021, 17:02

No ponarzekali my (patrz powyżej ) ,ale pora wrócić do prezentowania swoich Retro (Starych) Komputerów ,co jest esencją tego tematu .
To też prezentuję :
Mały zgrabny i z dwoma systemami : Windows 98 i Windows 2000 (na pokładzie) ten oto komputerek .
Bulid złożony bo kiedyś sobie taki obiecałem posiadałem obudowę ,dobrałem płytę i grafikę i teraz miałem na to czas :) .
Wygląd i konfiguracja na zdjęciach .
Obydwa systemy w pełni funkcjonalne i mają zainstalowane wszystkie sterowniki i inne ulepszenia .
Załączniki
101_0720.JPG
101_0720.JPG (222.39 KiB) Przejrzano 1686 razy
101_0713.JPG
101_0713.JPG (462.04 KiB) Przejrzano 1686 razy
101_0700.JPG
101_0700.JPG (301.69 KiB) Przejrzano 1686 razy
101_0710.JPG
101_0710.JPG (350.27 KiB) Przejrzano 1686 razy
101_0706.JPG
101_0706.JPG (255.36 KiB) Przejrzano 1686 razy

Awatar użytkownika
CycuPL
Posty: 309
Rejestracja: 27 kwie 2019, 00:33
Lokalizacja: Anywhere City
Kontakt:

Re: Pokaż Swój Retro Komputer

Post autor: CycuPL » 26 cze 2021, 01:50

Także prezentuję "najnowszy" nabytek, który znalazł się w mojej kolekcji sprzętu komputerowego - a jest to taki oto laptop ze stajni IBM - ThinkPad 600:
Obrazek

Konfiguracja:
Procesor - Intel Mobile Pentium II 266;
RAM - 160 MB (32 MB wbudowane + 2x64 MB);
Karta graficzna - NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB;
Karta dźwiękowa - Audio WDM Crystal*;
Dysk twardy - IBM TravelStar 6,49 GB (IBM-DADA-26480);
Napęd DVD-ROM - Toshiba SD-C2102 2,4x/20x;
System - Windows 2000 SP4 PL.

Jak wspominałem w temacie o zdobyczach użytkowników, laptopa wydobyłem z kontenera z elektro-złomem. Nie posiada on baterii głównej, lecz z racji posiadania zasilacza IBM 16V/3,36A (oryginalnie 16V/2,6A) mogłem sprawdzić laptopa i okazało się, że... uruchamia się bez problemu. BIOS co prawda zgłaszał błędy 161, 163, 173 (jednorazowo) i 192, aczkolwiek wszystkie zostały usunięte po wymianie baterii CMOS.
Laptop nie miał dysku, więc wrzuciłem mu w/w TravelStara i Windowsa 2000 SP4.

Ogólnie bardzo fajne (przynajmniej w mojej ocenie) znalezisko. Mimo że sprzęt jest stary (czerwiec 1998), to jednak użytkując go czuje się ten specyficzny klimat dający pewnego rodzaju radochę ;-).

* - nazwa podana z AIDY32, nie chciałem rozkręcać obudowy by odczytać konkretne modele użytych chipsetów dźwiękowych.
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ