Pokaż Swój Retro Komputer
Re: Pokaż Swój Retro Komputer
Mega fajny build!
Właśnie uświadomiłem sobie, że były również 64-bitowe Radeony 9100. Btw. do takiego konfigu idealnie pasowałby GeForce 256
P.S. Nie chcesz się pozbyć jednego zestawu?
Właśnie uświadomiłem sobie, że były również 64-bitowe Radeony 9100. Btw. do takiego konfigu idealnie pasowałby GeForce 256
P.S. Nie chcesz się pozbyć jednego zestawu?
- Dariusz 64
Dziękuję .
Na tę chwilę nie oddaję i nie sprzedaję zapasowej płyty (zbyt długo na nie polowałem ) ,zresztą nie wiedział bym jak je wycenić kosztowały mnie z wysyłką i kondensatorami (które kupiłem ,wymieniam sam) ~ 45 zł/szt .Procesor 25 zł/szt , chłodzenie (przeróbka z S.462 ... Bezcenne ) .Zresztą jak sobie powtarzam Kolekcjoner -Hobbysta nie sprzedaje
GeForce 256 nie posiadam na stanie i nie zanosi się żebym o niego zabiegał (Cena ),co ciekawe mam drugą kartę Radeona 9100 ,ale ta ma 128MB RAM ,wstawiłem jednak tego bo "pasował "mi do tego konfigu bardziej ,może do celów porównawczych kiedyś zamontuję tego Radka 128MB i sprawdzę czy coś to zmienia .
Wiadomo, ciężko takie rzeczy wycenić. Także w pełni rozumiem.
Co do Radka, chodziło mi szerokość szyny - Everest pokazuje u Ciebie 64bit. Większość była 128bit. Pamięci to raczej ta karta więcej nie potrzebuje i nie będzie (dużej) różnicy pomiędzy 64 a 128 MB.
Co do Radka, chodziło mi szerokość szyny - Everest pokazuje u Ciebie 64bit. Większość była 128bit. Pamięci to raczej ta karta więcej nie potrzebuje i nie będzie (dużej) różnicy pomiędzy 64 a 128 MB.
- Dariusz 64
A nie załapałem .Jako że nie jestem "Graczem" nie bardzo interesują mnie osiągi kart graficznych w tychże .
A Radeon 9100 występował w różnych odmianach ,trochę o tym tu :
http://vgamuseum.info/index.php/compone ... adeon-9100
Co do wyceny płyt to naprawdę mam z tym problemy jak się popatrzę na to co się "odpierdziela" na portalach aukcyjnych (ceny) .Ja jak niektórzy zauważyli ,kupuję płyty i podzespoły w większości jako uszkodzone - niesprawdzone i bardzo patrzę na cenę .Potem próbuję naprawiać je w zakresie jaki pozwala na to moja wiedza ,mam też to szczęście że w gronie takich jak Ja Pozytywnie Pokłęconych Retro maniaków ,mam kolegę który wspiera mnie w poważniejszych naprawach ( Gratis ) .Tak więc z tak "uratowaną" płytą w którą włożyło się czas i pracę ,po prostu ciężko się rozstać .
Niestety to mnie martwi. Przez takich ludzi jak ja - niestety ceny wystrzeliły w kosmos. Ja osobiście w swoich filmikach staram się ten trend odwracać (przez to troszkę tracę widzów), ale gdy masa innych, bardziej popularnych Jutuberów przedstawia stare komputery jako "retro - lekarstwo na każdy ból", to i Pajteusz dupa, gdy jutuberów kupa. No bo jak może mówić Piteusz, że nie potrzebujesz Voodoo?, przecież każdy go potrzebuje! .Dariusz 64 pisze: ↑13 maja 2021, 21:19A nie załapałem .Jako że nie jestem "Graczem" nie bardzo interesują mnie osiągi kart graficznych w tychże .
A Radeon 9100 występował w różnych odmianach ,trochę o tym tu :
http://vgamuseum.info/index.php/compone ... adeon-9100
Co do wyceny płyt to naprawdę mam z tym problemy jak się popatrzę na to co się "odpierdziela" na portalach aukcyjnych (ceny) .Ja jak niektórzy zauważyli ,kupuję płyty i podzespoły w większości jako uszkodzone - niesprawdzone i bardzo patrzę na cenę .Potem próbuję naprawiać je w zakresie jaki pozwala na to moja wiedza ,mam też to szczęście że w gronie takich jak Ja Pozytywnie Pokłęconych Retro maniaków ,mam kolegę który wspiera mnie w poważniejszych naprawach ( Gratis ) .Tak więc z tak "uratowaną" płytą w którą włożyło się czas i pracę ,po prostu ciężko się rozstać .
Czasami mi się wydaje, że filmiki to jest tylko dodatek. Najważniejsze jest to, by odwracać trend nadmiernego konsumpcjonizmu. Dziki postęp technologiczny się zatrzymał. Starych maszyn przybywa, wiedzy o komputerach ubywa. Trzeba pomagać ludziom zrozumieć, że informatyka to nie tylko konsumowanie i granie w Kłejka - jest to też zabawa poprzez naukę programowania, lutowania, elektrotechniki, bramek logicznych itd.
Tak samo retro. Słowo "retro" to jest bardzo względne stwierdzenie. Dla każdego może to być coś innego - każdy miał swój pierwszy komputer i zasiadając do niego ponownie po latach odczuwa się niemal "retrospekcję" . Nie umiem określić, co oznacza "Retro". Nie powinno się tego słowa używać. Stary komputer i już .
Wracając do Radków - ja w młodości niezbyt się zajmowałem tematem i same nazwy tych kart są lekko pochrzanione. Bowiem taki Radeon 9200 to jest karta bardzo niskopółkowa. Natomiast 9100 też taki jest? Czy może jest to starsza karta, z lekko wyższej półki? Nie mniej jednak sprawa polega na tym - że obecnie różnica pomiędzy szynami i liczbami megabajtów jest czymś, czym sobie nie powinniśmy zawracać głowy. Bowiem nie ważne, co zrobisz - karta i tak jest stara i nie ma tej samej wydajności. Albo idziesz na całość i kupujesz np. Radeona 9800 cośtam, albo kupujesz jakąkolwiek kartę 9xxx pod AGP i wracamy do gry w Anrila
Strona: https://piteusz.ovh/
YouTube: https://www.youtube.com/user/Piteusz/
Discord: https://piteusz.ovh/irc_discord.php
YouTube: https://www.youtube.com/user/Piteusz/
Discord: https://piteusz.ovh/irc_discord.php
Racja. Ceny są kosmiczne, dodatkowo często jak piszę to jakiegoś sprzedawcy, który oferuje np. wspomnianego Radeona 9800 i zadaję najbardziej fundamentalne pytanie - "czy sprawna", otrzymuję odpowiedź, że "10 lat temu była"... Ja wiem, że nie wszyscy mają czas i pasję do sprawdzania. Ale moim zdaniem albo oddajemy sprzęt za "pół darmo" albo weryfikujemy.
Co do nazewnictwa Radeonów, to tak, w tamtym okresie było to ostro pogmatwane.
Np. 9000 był szybszy (9100 podobnie) od 9200, 9500 był szybszy od 9550 i 9600, dodatkowo, dało się go odblokować do wersji 9700, itd.
Wiem, że nie ma co sobie tym zawracać głowy, ale lubię po prostu takie szczegóły i smaczki. Przedstawiona tutaj karta, z powodu 64bit szyny jest w pewien sposób nietypowa, bo na pewno ilościowo przeważały 128bit. Ot, ciekawostka.
Co do konsumpcjonizmu. Pracuję u dość dużego producenta komponentów i to co mnie najbardziej przeraża, że obecnie ogromną uwagę przykuwa się do bloatware, do RGB (osobiście je lubię) i ogólnie niewiele znaczących "pierdół". Jest odwrót od jakości w stronę jak największego "wybajerzenia" sprzętu. Jeśli ktoś kupuje aktualnie nową płytę główną, to w obrębie danego chipsetu, nieważne czy kupi najbardziej podstawowy model czy najdroższy (często 3-4 krotnie). Finalna funkcjonalność jest bardzo podobna.
Co do nazewnictwa Radeonów, to tak, w tamtym okresie było to ostro pogmatwane.
Np. 9000 był szybszy (9100 podobnie) od 9200, 9500 był szybszy od 9550 i 9600, dodatkowo, dało się go odblokować do wersji 9700, itd.
Wiem, że nie ma co sobie tym zawracać głowy, ale lubię po prostu takie szczegóły i smaczki. Przedstawiona tutaj karta, z powodu 64bit szyny jest w pewien sposób nietypowa, bo na pewno ilościowo przeważały 128bit. Ot, ciekawostka.
Co do konsumpcjonizmu. Pracuję u dość dużego producenta komponentów i to co mnie najbardziej przeraża, że obecnie ogromną uwagę przykuwa się do bloatware, do RGB (osobiście je lubię) i ogólnie niewiele znaczących "pierdół". Jest odwrót od jakości w stronę jak największego "wybajerzenia" sprzętu. Jeśli ktoś kupuje aktualnie nową płytę główną, to w obrębie danego chipsetu, nieważne czy kupi najbardziej podstawowy model czy najdroższy (często 3-4 krotnie). Finalna funkcjonalność jest bardzo podobna.
- Dariusz 64
Czymże jest w takim razie Radeon 9100 Na to pytanie powinien odpowiedzieć ten artykuł :
https://pclab.pl/art2008.html
Co do sprzedawców "Starych" komputerów i podzespołów do nich ,moje podejście jest takie :
-Nie kupuję u takich którzy wystawiają "towar" po paręnaście złotych pisząc że nie wiedzą jaki jest jego stan (np. karty graficzne AGP-PCI-ISA ) ,a dalej wystawiają np.płytę główną z procesorem z takim slotem pisząc że jest sprawna . To co nie mogli sprawdzić w/w kart i zobaczyć jaki jest ich stan -bez żartów .
-Nie kupuję u takich którzy piszą że się na tym nie znają ,a w serwisie chcieli za drogo za sprawdzenie
-Sprawdzam czy handlują masowo w/w sprzętem czy robią to okazyjnie (można przejrzeć ich oceny np.na Allegro),niekiedy u takich osób ( okazyjnych ) można "trafić rodzynki"
-Nie kupuję za wszelką cenę ,ustalam ryzyko że kupię złom ,ustalam górny i rozsądny limit i ani grosika więcej
-Cierpliwie przeglądam portale aukcyjne i niekiedy długo i cierpliwie czekam na "okazję"
Co do konsumpcjonizmu. Nie interesuje mnie .Żyłem w czasach socjalizmu (czytaj permanentnego niedoboru wszystkiego ,lata 80 zeszłego wieku ) i nie zachłysnąłem się tą "trucizną" i wierzcie mi jestem
https://pclab.pl/art2008.html
Co do sprzedawców "Starych" komputerów i podzespołów do nich ,moje podejście jest takie :
-Nie kupuję u takich którzy wystawiają "towar" po paręnaście złotych pisząc że nie wiedzą jaki jest jego stan (np. karty graficzne AGP-PCI-ISA ) ,a dalej wystawiają np.płytę główną z procesorem z takim slotem pisząc że jest sprawna . To co nie mogli sprawdzić w/w kart i zobaczyć jaki jest ich stan -bez żartów .
-Nie kupuję u takich którzy piszą że się na tym nie znają ,a w serwisie chcieli za drogo za sprawdzenie
-Sprawdzam czy handlują masowo w/w sprzętem czy robią to okazyjnie (można przejrzeć ich oceny np.na Allegro),niekiedy u takich osób ( okazyjnych ) można "trafić rodzynki"
-Nie kupuję za wszelką cenę ,ustalam ryzyko że kupię złom ,ustalam górny i rozsądny limit i ani grosika więcej
-Cierpliwie przeglądam portale aukcyjne i niekiedy długo i cierpliwie czekam na "okazję"
Co do konsumpcjonizmu. Nie interesuje mnie .Żyłem w czasach socjalizmu (czytaj permanentnego niedoboru wszystkiego ,lata 80 zeszłego wieku ) i nie zachłysnąłem się tą "trucizną" i wierzcie mi jestem
- Dariusz 64
No ponarzekali my (patrz powyżej ) ,ale pora wrócić do prezentowania swoich Retro (Starych) Komputerów ,co jest esencją tego tematu .
To też prezentuję :
Mały zgrabny i z dwoma systemami : Windows 98 i Windows 2000 (na pokładzie) ten oto komputerek .
Bulid złożony bo kiedyś sobie taki obiecałem posiadałem obudowę ,dobrałem płytę i grafikę i teraz miałem na to czas .
Wygląd i konfiguracja na zdjęciach .
Obydwa systemy w pełni funkcjonalne i mają zainstalowane wszystkie sterowniki i inne ulepszenia .
To też prezentuję :
Mały zgrabny i z dwoma systemami : Windows 98 i Windows 2000 (na pokładzie) ten oto komputerek .
Bulid złożony bo kiedyś sobie taki obiecałem posiadałem obudowę ,dobrałem płytę i grafikę i teraz miałem na to czas .
Wygląd i konfiguracja na zdjęciach .
Obydwa systemy w pełni funkcjonalne i mają zainstalowane wszystkie sterowniki i inne ulepszenia .
- Załączniki
-
- 101_0720.JPG (222.39 KiB) Przejrzano 18302 razy
-
- 101_0713.JPG (462.04 KiB) Przejrzano 18302 razy
-
- 101_0700.JPG (301.69 KiB) Przejrzano 18302 razy
-
- 101_0710.JPG (350.27 KiB) Przejrzano 18302 razy
-
- 101_0706.JPG (255.36 KiB) Przejrzano 18302 razy
Także prezentuję "najnowszy" nabytek, który znalazł się w mojej kolekcji sprzętu komputerowego - a jest to taki oto laptop ze stajni IBM - ThinkPad 600:
Konfiguracja:
Procesor - Intel Mobile Pentium II 266;
RAM - 160 MB (32 MB wbudowane + 2x64 MB);
Karta graficzna - NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB;
Karta dźwiękowa - Audio WDM Crystal*;
Dysk twardy - IBM TravelStar 6,49 GB (IBM-DADA-26480);
Napęd DVD-ROM - Toshiba SD-C2102 2,4x/20x;
System - Windows 2000 SP4 PL.
Jak wspominałem w temacie o zdobyczach użytkowników, laptopa wydobyłem z kontenera z elektro-złomem. Nie posiada on baterii głównej, lecz z racji posiadania zasilacza IBM 16V/3,36A (oryginalnie 16V/2,6A) mogłem sprawdzić laptopa i okazało się, że... uruchamia się bez problemu. BIOS co prawda zgłaszał błędy 161, 163, 173 (jednorazowo) i 192, aczkolwiek wszystkie zostały usunięte po wymianie baterii CMOS.
Laptop nie miał dysku, więc wrzuciłem mu w/w TravelStara i Windowsa 2000 SP4.
Ogólnie bardzo fajne (przynajmniej w mojej ocenie) znalezisko. Mimo że sprzęt jest stary (czerwiec 1998), to jednak użytkując go czuje się ten specyficzny klimat dający pewnego rodzaju radochę .
* - nazwa podana z AIDY32, nie chciałem rozkręcać obudowy by odczytać konkretne modele użytych chipsetów dźwiękowych.
Konfiguracja:
Procesor - Intel Mobile Pentium II 266;
RAM - 160 MB (32 MB wbudowane + 2x64 MB);
Karta graficzna - NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB;
Karta dźwiękowa - Audio WDM Crystal*;
Dysk twardy - IBM TravelStar 6,49 GB (IBM-DADA-26480);
Napęd DVD-ROM - Toshiba SD-C2102 2,4x/20x;
System - Windows 2000 SP4 PL.
Jak wspominałem w temacie o zdobyczach użytkowników, laptopa wydobyłem z kontenera z elektro-złomem. Nie posiada on baterii głównej, lecz z racji posiadania zasilacza IBM 16V/3,36A (oryginalnie 16V/2,6A) mogłem sprawdzić laptopa i okazało się, że... uruchamia się bez problemu. BIOS co prawda zgłaszał błędy 161, 163, 173 (jednorazowo) i 192, aczkolwiek wszystkie zostały usunięte po wymianie baterii CMOS.
Laptop nie miał dysku, więc wrzuciłem mu w/w TravelStara i Windowsa 2000 SP4.
Ogólnie bardzo fajne (przynajmniej w mojej ocenie) znalezisko. Mimo że sprzęt jest stary (czerwiec 1998), to jednak użytkując go czuje się ten specyficzny klimat dający pewnego rodzaju radochę .
* - nazwa podana z AIDY32, nie chciałem rozkręcać obudowy by odczytać konkretne modele użytych chipsetów dźwiękowych.
- xp234
- Kontakt:
Skoro mowa o laptopach to podeślę mojego staruszka.
Toshiba Tecra 500CS (rok 1996).
Specyfikacja:
- Pentium 120MHz.
- 32MB RAM (16MB wlutowane + jeden slot z pamięcią 16MB).
- Chips & Technologies CT655550.
- Crystal Semiconductor CS4232 + obsługa OPL3.
- Toshiba MK2720FC 1,3GB ma czasami drobne problemy ze startem ale poza tym działa okej.
- Matryca CSTN chyba 12 cali 800x600.
- Windows 98SE (w 95 w ogóle nie mogłem sobie poradzić z odpaleniem Irdy, może kiedyś...)
Co ciekawe ten laptop ma jeszcze sprawną baterię, zasilacza nie musiałem szukać bo jest wbudowany i wystarczy zwykły kabel 2 pinowy.
Toshiba Tecra 500CS (rok 1996).
Specyfikacja:
- Pentium 120MHz.
- 32MB RAM (16MB wlutowane + jeden slot z pamięcią 16MB).
- Chips & Technologies CT655550.
- Crystal Semiconductor CS4232 + obsługa OPL3.
- Toshiba MK2720FC 1,3GB ma czasami drobne problemy ze startem ale poza tym działa okej.
- Matryca CSTN chyba 12 cali 800x600.
- Windows 98SE (w 95 w ogóle nie mogłem sobie poradzić z odpaleniem Irdy, może kiedyś...)
Co ciekawe ten laptop ma jeszcze sprawną baterię, zasilacza nie musiałem szukać bo jest wbudowany i wystarczy zwykły kabel 2 pinowy.
Main: HP 840 G5, i5-8350u, 8GB, 256GB NVME, Win11
Other: Asus Transformerbook T100TA, Eee PC 1001PQ, Aristo 8800, HP 2510p, Thinkpad R60, Toshiba 500CS
http://xp234.w10.site
https://archive.org/details/@xp234
Other: Asus Transformerbook T100TA, Eee PC 1001PQ, Aristo 8800, HP 2510p, Thinkpad R60, Toshiba 500CS
http://xp234.w10.site
https://archive.org/details/@xp234