Nie jest to pierwsza płyta z socketem7 w formacie ATX którą kupiłem do kolekcji ,jedną już przedstawiałem w tym temacie : https://starykomputerforum.piteusz.ovh/ ... 3&start=20Piteusz pisze: ↑22 cze 2020, 23:51 Kolejny magiczny ATX tam, gdzie on nie powinien występować. Czy to były jakieś "high-endowe", drogie płyty, że zawierały tyle nowości? Czy po prostu Intel w tamtych czasach był bardzo naprzód z technologią?
Dodatkowo mnie zastanawia pewna sprawa - wielokrotnie używałem płyt AT i mają one swój klimat. Zastanawia mnie jednak fakt, iż one mają zawsze taki "specyficzny" sposób montowania tych płyt. Taki na bolce. Czy tak było zawsze? Nowoczesne toto podejście lekko.
Czy były "high-endowe" nie wiem
Chodzi o te plastikowe bolce które wsuwa się w blachę (tackę obudowy ) ,jeżeli tak to nie płyta jest winowajcą a obudowa AT To ona miała kilka gwintów na kołki do przykręcania naśrubki a reszta to były wycięcia pod takowe kołki . takie zamocowanie płyty powoduje że nie możliwe wyjęcie jest płyty głównej ,bez wymontowania owej tacki z obudowy ,po prostu ciasnota obudowy AT uniemożliwi to .