Mam z tego wszystkiego mętlik w głowie.
Odwiedził mnie ostatnio Drimer (na forum starcraft2fan) i złożyliśmy nareszcie 286. Ale wziąłem się za naprawę Pentium II, które sobie umarło. Przez pewien czas było ono ogólnie niestabilne. Wieszało się, nie ładowało się. Ostatecznie umarł w nim dysk. Stwierdziłem, że skonstruuję w jego obudowie Pentium III z jego podzespołów.
Poplątałem Ati Rage 128 Pro z Voodoo 2, by mieć najlepsze z dwóch światów. Jak również z racji tego, że Voodoo 2 bez wąskiego gardła w postaci procesora - potrafi zaskakująco dużo osiągnąć. Jednakże okazało się, że było to podobnie niestabilne. Siedziałem nad tym wiele godzin i znów to się sypie. Troszkę ręce opadają.
Z czego to może wynikać? Voodoo 2 się psuje? Voodoo 2 się gryzie z Ati Rage Pro? Może zaadoptować mu kolejne s3 trio? Może kolejny dysk się psuje (to możliwe, bo niektóre programy zawieszają explorer.exe, jak się wejdzie w ich ustawienia - i często te same)?
Zachęca mnie to jeszcze bardziej do zbudowania uniwersalnych maszynek. Dlatego wsadziłem K6-2 300 do komputera z Voodoo 1 (z tego filmika:
https://www.youtube.com/watch?v=w38CnVxfO7o). Niestety max obsługiwał 233MHz na jumperach, więc K6-2 stał się K6 233MHz. Ale i tak jest dobrze. Aplikacje 2D się mniej tną. Starcraft jest grywalny po LANie.. Niestety nie widzę różnic w 3D aplikacjach. Mógłbym spróbować wsadzić Voodoo 2, ale patrząc na te wyniki:
https://www.youtube.com/watch?v=yR6R8ftMFfk - może być trudno. Chociaż... Może 3DNow nam pomoże.
Podsumowując. Moje obecne plany:
1. Retro Windows - AMD K6-2, Voodoo 1/2, S3 Trio64 - Będzie pełnił rolę komputera do gier wymagających 3DFX, wczesnych gier pod DirectX i wczesnych programów windowsowych.
2. Retro DOS - Pentium 75, Cirrus Logic itd. -
https://www.youtube.com/watch?v=lKzzgANbqRQ - idealny komp dosowy. Nie ma lepszego. Istnieje głównie dlatego, że jest ideałem i mnie cieszy jego istnienie.
3. Testowa maszynka do 286, 386, 486, K6-2 - do testowania różnych gier i systemów czy też nawet linuxów. Nie będzie miała z góry ustalonych zasad i będę starać się zdobyć do niej frontowo ładowany emulator dysku w postaci karty SD lub CF. Będzie pełnić rolę testowej maszyny do "niestandardowych" gier i do Linuksa.
4. Retro XP - Tutaj komp jest złożony i idealnie pełni też rolę "pomostu" pomiędzy retro a współczesnym. No i będzie też służył do lan party i uruchamiania gier, które nie działają na W7 i W10. A są takie.
Zostawię sobie też Athlona XP z powodów nostalgicznych, ale raczej nie będę zbyt często z niego korzystać. Bardzo ciężko znaleźć do niego poprawny zasilacz, jak również stoi okrakiem pomiędzy retro a po prostu "stary komputer". Jak również zostawiam go, bo chcę docenić pracę włożoną w wymianę kondensatorów
.
Do schowania/sprzedania/oddania:
- Komp z Pentium 3 (do schowania, bo docenienie naprawy i dodatkowo to była moja płyta główna w przeszłości)
- Komp z Phenomem (do sprzedania nadal troszkę wartości ma)
- Komp z Pentium/i5/Xeonem - sprzedany do Koto
- Komp z Pentium II (do schowania/do sprzedania - pentium II to był mój pierwszy proc w pierwszym komputerze PC ever, ale płyta główna to nie jest moja i ogólnie wartość wzrasta)
- Laptopy... może w innym temacie.
Zostawiając cztery główne komputery - mam sporo zapasowych części i każdy komputer pełni jedną, określoną rolę. Nie ukazuje "przedziału czasowego". Po prostu pełni odpowiednie zadanie. Po zaprezentowaniu 286 - nie będę mieć już do zaprezentowania już nic więcej z retro kompów, dlatego trzeba będzie się skupiać na bardziej określonych tematach jak np. stary software lub konkretny testowy hardware.
Problem rozwiązany. Mam nadzieję, że "paraliż wyboru" nie wróci już.
Teraz opowiedzcie o swoich rozmyślaniach na temat idealnych konfiguracji komputerów