Temat chyba znany każdemu. Piszcie jaki jest Wasz ulubiony system oraz jego edycja i dlaczego.
W moim przypadku nie będzie zaskoczeniem jeśli napiszę że Windows. Nie mam jednak pewności która edycja jest moją ulubioną, ale mam dobre wspomnienia z XP, Visty i 8.1.
O dziwo niezbyt dobre wspomnienia mam związane z Windows 7.
Z samego wyglądu, uważam że Vista oraz 7 to najładniejsze systemy od Microsoftu, i wielka szkoda że nie postanowiono pójść w tę stronę.
Z innych systemów w moim użyciu był jeszcze Mac OS, ale za wiele nie mogę o nim powiedzieć bo za krótko był przeze mnie używany.
Wasz ulubiony system operacyjny
Wasz ulubiony system operacyjny
Ostatnio zmieniony 23 lis 2024, 15:41 przez Niebo, łącznie zmieniany 1 raz.
- KasztanRóżowy
- Kontakt:
Re: Wasz ulubiony system operacyjny
Ja tam Windowsa lubię, a najbardziej 2000, Viste, 7 i 98. Linuxy to zbyt dużo na mój łeb a JabłkoOS po prostu mi się nie podoba. Z innych to Workbencha Amigowego używałem tylko.
Ostatnio bardzo dobrze mi się siedzi na Windowsie 2000. Jeszcze NT 4.0 mi się podoba, ale muszę go wypróbować na rzeczywistej maszynie. XP mi się trochę przejadł.
Windows Messenger: miya\0x40escargot.chat
Mój ulubiony to Windows XP/7, a z Linuxa to dystrybucja Mint.
Po użytkowaniu Windowsa, MacOS i Linuxa, to dzisiaj wybieram Pingwinka; dwie dekady wstecz jednak bym wybrał Windowsa 
Terminal to czasami za dużo, gdy chce się odpocząć po pracy. W tych czasach prawie wgl nie dotykam go na Linuchu

Terminal to czasami za dużo, gdy chce się odpocząć po pracy. W tych czasach prawie wgl nie dotykam go na Linuchu
WAF! ^.^
Ulubiony nie zawsze oznacza taki, który da się "daily driveować" - pracować codziennie. Czasami można, ale często nie. Dlatego też:
Ulubione systemy (wg. mojego widzimisie na stan Maj 2025):
Systemy, które lubię:
Systemy, których nie lubię:
Systemy, których nienawidzę:
Ulubione systemy (wg. mojego widzimisie na stan Maj 2025):
- Windows 95
- Windows 2000
- Slackware (dowolna wersja)
- MacOS 7.5
- MacOS X od 10.0 do 10.6
Systemy, które lubię:
- Linux:
- Debian
- Void
- Fedora
- MacOS ogólnie
- Windows XP (z patchem Inexperience lub fajnie zmodyfikowany)
- Windows 7
Systemy, których nie lubię:
- Windows 10
- Windows 11
- Zasyfiony i niezadbany Windows XP z idyllą na tapecie i niebieską luną
Systemy, których nienawidzę:
- Windows Server
Strona: https://piteusz.ovh/
YouTube: https://www.youtube.com/user/Piteusz/
Discord: https://piteusz.ovh/irc_discord.php
YouTube: https://www.youtube.com/user/Piteusz/
Discord: https://piteusz.ovh/irc_discord.php
- SpartaRemixer
Byłem kiedyś Windowsiarzem, ale przez ostatnią dekadę Microsoft na prawdę się stara, żebym poszukał alternatywy w postaci MacOSa lub Linuxa.
Jednakże mówiąc o Ulubionych Systemach? Cóż, moja lista prezentuje się tak:
- Windows 98 Second Edition
- Windows XP
- Windows 7
- Mac OS X 10.6 (Chyba najbardziej kompatybilna wersja z grami, które by dobrze działały na wersjach z dekadami lub pierwszymi dwoma Intel HD. CoD 2003, pecetowe GTA Uniwersum 3D itd.)
- Mac OS X 10.4 (Prawdopodobnie najbardziej idealny system na sprzęt z platformą PowerPC.)
Linuxa jeszcze nie próbowałem na Prawdziwym sprzęcie, (Dziadowski net w domu trochę mnie zniechęca do próbowania go na razie. Jak będę kiedyś miał lepszy net to możliwe że będę chciał się tym pobawić.) ale jak mówiłem przez cudowną pracę którą M$ wyprawia kusi mnie do spróbowania go kiedyś.
MacOSa jako ogół bardzo lubię. Zwłaszcza że lubię systemy z filozofią "Odpalasz i działa git".
Systemy które są okej: (Inaczej mówiąc: Jestem w stanie używać, lubić lubię, ale na pewno nie żebym szalał za nimi.)
- Windows 95
- Windows 2000
Systemy które nie znoszę: (Generalnie nie mam zbytnio systemów, których nie lubię i na tym koniec, poza może Windowsem 8/8.1, ale inne to bardziej negatywne emocje we mnie generują.)
- Windows ME (Sorry, ale o wiele bardziej wolę 98SE, lepszy i stabilniejszy.)
- Windows Vista (Nigdy nie działało mi to dobrze, zawsze musiało być gdzieś to ALE. Bez żadnej wyraźnej przyczyny. XP i 7 mi ratowały sprawę zawsze.)
- Windows 10 (Gdyby wydali Windowsa 11 szybciej to prędzej z niego bym wolał korzystać.)
Systemy na które jeszcze nie wyrobiłem zdania:
- Linux (Wspomniałem wyżej czemu, ale dopiszę do listy regardless.)
- Windows 11 (Jedyny komplement jaki mogę na razie powiedzieć to fakt, że jest jedynie lepszy od Windowsa 10. O ile to nie wiem, na razie wydaje mi się że niewiele.)
Jednakże mówiąc o Ulubionych Systemach? Cóż, moja lista prezentuje się tak:
- Windows 98 Second Edition
- Windows XP
- Windows 7
- Mac OS X 10.6 (Chyba najbardziej kompatybilna wersja z grami, które by dobrze działały na wersjach z dekadami lub pierwszymi dwoma Intel HD. CoD 2003, pecetowe GTA Uniwersum 3D itd.)
- Mac OS X 10.4 (Prawdopodobnie najbardziej idealny system na sprzęt z platformą PowerPC.)
Linuxa jeszcze nie próbowałem na Prawdziwym sprzęcie, (Dziadowski net w domu trochę mnie zniechęca do próbowania go na razie. Jak będę kiedyś miał lepszy net to możliwe że będę chciał się tym pobawić.) ale jak mówiłem przez cudowną pracę którą M$ wyprawia kusi mnie do spróbowania go kiedyś.
MacOSa jako ogół bardzo lubię. Zwłaszcza że lubię systemy z filozofią "Odpalasz i działa git".
Systemy które są okej: (Inaczej mówiąc: Jestem w stanie używać, lubić lubię, ale na pewno nie żebym szalał za nimi.)
- Windows 95
- Windows 2000
Systemy które nie znoszę: (Generalnie nie mam zbytnio systemów, których nie lubię i na tym koniec, poza może Windowsem 8/8.1, ale inne to bardziej negatywne emocje we mnie generują.)
- Windows ME (Sorry, ale o wiele bardziej wolę 98SE, lepszy i stabilniejszy.)
- Windows Vista (Nigdy nie działało mi to dobrze, zawsze musiało być gdzieś to ALE. Bez żadnej wyraźnej przyczyny. XP i 7 mi ratowały sprawę zawsze.)
- Windows 10 (Gdyby wydali Windowsa 11 szybciej to prędzej z niego bym wolał korzystać.)
Systemy na które jeszcze nie wyrobiłem zdania:
- Linux (Wspomniałem wyżej czemu, ale dopiszę do listy regardless.)
- Windows 11 (Jedyny komplement jaki mogę na razie powiedzieć to fakt, że jest jedynie lepszy od Windowsa 10. O ile to nie wiem, na razie wydaje mi się że niewiele.)

I have some PCs in my collection. Most of them are the cool ones.
Monika z DDLC jest super!